'
;

Tag over hovedet

Beskyttelse er en afgørende overlevelsesmekanisme i tider med krise eller fordrivelse. Det er også den afgørende forudsætning for at genoprette personlig tryghed, uafhængighed af andre og værdighed.

Hos UNHCR udgør en central del af vores beskyttende mission at sikre adgang til tilstrækkelig beskyttelse i humanitære nødsituationer. Vi leverer telte, distribuerer tildækning i plast og udvikler nødstrategier, redskaber og retningslinjer, hurtig bistand og genopretter følelsen af at have et hjem for de, der har mest brug for det.

I byområder deles mange flygtninge om indkvartering eller bor i nedlagte offentlige bygninger, kollektive centre, slumkvarterer og ukonventionelle boformer. Forholdene er ofte dårlige, og det kan være forbundet med store udfordringer at finde husly. I landdistrikterne er det typisk flygtningelejre der yder beskyttelse og humanitær bistand.

Mere end 2,6 millioner flygtninge bor i øjeblikket i lejre over hele verden og har været fordrevne i mere end fem år, heraf nogle i mere end en generation. Selvom lejre kan være praktiske, især i nødsituationer, kan anbringelse i lejre medføre en række problemer, herunder afhængighed af nødhjælp, og isolation. På kolde nætter eller varme eftermiddage kan vores hjælp være forskellen mellem liv og død.

Ud over at distribuere telte fra vores tre centre i Dubai, København og Durban leverer UNHCR også materialer som plast og måtter, der kan bruges til at konstruere et ukompliceret husly. I flere længerevarende krisesituationer financierer vi desuden restaurering af kommunale herberg eller opførelse af nye boliger, og udleverer de nødvendige byggematerialer til de fordrevne, så de selv kan bygge et hjem gennem selvhjælpsordninger.

UNHCR leder Global Shelter Cluster sammen med Det Internationale Forbund af Røde Kors- og Røde Halvmåne-selskaber (IFRC). Selvom IFRC er førende i naturlige katastrofesituationer, fører vi hvad angår konflikt-genereret fordrivelse. Sammen hjælper vi hele generationer med at komme hjem.