Dansk privatsektor anställer flyktingar – för det är bra för affärerna.

Den privata sektorn spelar en viktig roll i att skapa möjligheter för flyktingar. Från sysselsättning, integration och affärsmöjligheter, till att tillhandahålla viktiga varor och tjänster.

I Danmark erbjuds flyktingar betald praktik i olika branscher genom ett statligt finansierat program som består av arbete, språkkurser och yrkesutbildning på plats.

Danmarks största sjukhustvätteri, MidtVask, var ett av de första företagen som började arbeta med den lokala regeringen i Midtjylland för att få in flyktingar på arbetsmarknaden. Sedan projektet började har företaget sett betydande förbättringar i arbetsmiljön och en fem-procentig ökning av produktionen. “Folk säger att jag har ett gott hjärta för att jag anställer flyktingar. Och jag säger ja – men det är affärer”, säger Pernille Lundvang, VD för MidtVask. Hon belyser att den privata sektorn verkligen tjänar på att sitt sociala ansvar och hjälpa flyktingar in på arbetsmarknaden.

I gengäld får flyktingarna arbetslivserfarenhet, ett nätverk av arbetskamrater, bättre danska och en lön. “Det är ett win-win-win” säger Pernille, “för individen, för företaget och för samhället.”

Klicka nedan för att se videon om den syriske flyktingen Toto och hans kollegor på MidtVask: