Select a language for our global site:

Select a country site:
 
'
;

Flyktingkommissarien

"UNHCR navigerar utomordentligt svåra vatten. Kombinationen av flera olika konflikter och den resulterande mängden människor som tvingats på flykt, nya utmaningar för asyl, finansieringsgapet mellan humanitära behov och resurser, och den växande främlingsfientligheten är väldigt farlig."

Filippo Grandi är den elfte flyktingkommissarien vid FN.

Han valdes av FN:s generalförsamling den 1:a januari 2016 för en period på fem år. Han är flyktingkommissarie till 31:a december 2020.

 

Grandi föddes i Milano 1957 och har varit engagerad i flyktingar och humanitärt arbete i över 30 år. Mellan 2010 och 2014 var Grandi generalkommissionär för UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinaflyktingar. Innan det var han vice generalkommissionär från 2005. Han har också tjänstgjort som ställföreträdande särskild representant för FN:s generalsekreterare i Afghanistan, samt arbetat med icke-statliga organisationer och UNHCR i Afrika, Asien, Mellanöstern och på vårt huvudkontor i Genève.

Grandi har en examen i modern historia från State University i Milano, en examen i filosofi från det gregorianska universitetet i Rom och är hedersdoktor vid universitetet i Coventry.