“De weg was lang en gevaarlijk, ik kon niet mee”

Yomna was ernstig ziek in Syrië. Haar vader vluchtte naar Nederland om haar zorg en veiligheid te kunnen bieden via gezinshereniging.

yomna-3

De 17-jarige Yomna is net begonnen op haar nieuwe school in Nieuw-Vennep: “Ik zit nu in 3 atheneum, Ik voel me op school heel gelukkig.” Ze heeft een vakkenpakket gekozen vol bètavakken, want ze wil dokter worden.

Yomna heeft de afgelopen jaren veel dokters gezien. In 2014 werd hodgkin lymfoom, een vorm van lymfklierkanker, bij haar geconstateerd. Ze kreeg chemotherapie en bestraling in haar woonplaats Hama, in midden-Syrië: “Het was een zeer zware behandeling, ik kreeg brandwonden van de bestraling.” Ook waren er onderbrekingen in haar behandeling.

De vader van Yomna besloot in augustus 2015 te vluchten naar Europa. Haar ouders wilden dat ze een betere medische behandeling zou krijgen. “Ik wilde met mijn vader mee.” Maar Yomna’s gezondheid liet het niet toe: “De weg was gevaarlijk en heel lang, en ik was zo moe, ik kon niet mee.”

In Procedure
Over deze heftige periode gaat de documentaire ‘In Procedure’. Vader Hassan wordt hierin gevolgd tijdens zijn asielprocedure en de gezinsherenigingsprocedure in Nederland. Yomna heeft de documentaire inmiddels tien keer gezien. “Bijna elke keer moet ik huilen.”

Ze hebben meegewerkt aan de documentaire om te laten zien hoe het voor Syriërs is. “We hebben veel meegemaakt, en het wachten was moeilijk.”

Onder controle
Op 15 februari 2016 kon Yomna haar vader weer in de armen sluiten op Schiphol. Nadat haar vader asiel had gekregen in Nederland, konden zij via een versnelde procedure naar Nederland komen. Met Yomna haar gezondheid gaat het inmiddels goed: “het is heel goed onder controle.”

Binnen een jaar heeft de 17-jarige vloeiend Nederlands geleerd. Ze heeft ook zelf contact opgenomen met de school van haar keuze: “Ik wilde niet nog een jaar schakelklas doen om de taal te leren, ik kon al goed genoeg Nederlands. Na een gesprek met de natuurkunde- en wiskundedocenten mocht ik beginnen op deze school.” Yomna is blij dat ze in Nederland is: “Ik voel me veilig. Ik kan naar school, ik ben gezond en bij mijn familie. Dat is het allerbelangrijkste ter wereld.”

Meer informatie
Op 27 en 30 maart draait de documentaire In Procedure tijdens het Movies that Matter festival in Den Haag. Yomna zal na afloop van de voorstelling op 27 maart samen met regisseur Jiska Rickels in gesprek gaan met het publiek tijdens het Refugee Talent Hub match event.