Έλληνες εθελοντές μοιράζονται
το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν 2016

Μια ομάδα θαλάσσιας διάσωσης με 2.000 εθελοντές, χάρη στην οποία σώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι κατά την προσφυγική κρίση του 2015, και μια ακούραστη υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία παρείχε ασφαλές καταφύγιο σε χιλιάδες από τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες που έφτασαν στις ελληνικές ακτές, κέρδισαν από κοινού το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν για το 2016 της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Ο Κωνσταντίνος Μητράγκας, εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), και η Έφη Λατσούδη, από τον χώρο ανοιχτής φιλοξενίας στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέσβου, επιλέχθηκαν για τη συνεχή και ακούραστη εθελοντική εργασία τους κατά την προσφυγική κρίση του 2015 στις ελληνικές ακτές: η ΕΟΔ για την αδιάκοπη προσπάθειά της να σώζει πρόσφυγες σε κίνδυνο στη θάλασσα και η Έφη Λατσούδη για την υποστήριξη και τη φροντίδα που έδειξε προς τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο.

2016WRD_Nansen-winners-2016_featured

2016WRD_Nansen-winners-2016_gallery2

2016WRD_Nansen-winners-2016_gallery3

Πάνω από 850.000 άτομα έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης το 2015 – οι 500.000 από αυτούς στη Λέσβο. Τον Οκτώβριο του 2015, οι αφίξεις κορυφώθηκαν, υπερβαίνοντας τις 10.000 ημερησίως, καθώς οι συγκρούσεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ εξακολουθούσαν να αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Δυστυχώς, πάνω από 270 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα κατά τη διάρκεια του έτους.

Σχολιάζοντας τη βράβευσή τους, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, δήλωσε:

“Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που τράπηκαν σε φυγή λόγω συγκρούσεων και διώξεων προέβησαν πέρυσι στην απέλπιδα προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη αναζητώντας ασφάλεια. Πολλοί διακινδύνευσαν τη ζωή τους ταξιδεύοντας μέσα σε ακατάλληλες βάρκες και φουσκωτές λέμβους. Ένα ταξίδι που συχνά αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο.

 

Τόσο η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης όσο και η Έφη Λατσούδη δε θέλησαν να παραμείνουν απλοί παρατηρητές της τραγωδίας που εκτυλισσόταν στις ακτές τους και αξίζουν πραγματικά το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν. Οι προσπάθειές τους είναι χαρακτηριστικές της μαζικής ανταπόκρισης του κόσμου στην προσφυγική και μεταναστευτική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, όπου χιλιάδες άνθρωποι επέδειξαν αλληλεγγύη σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς και της ανθρωπιάς και γενναιοδωρίας των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο που άνοιξαν την καρδιά τους και τα σπίτια τους στους πρόσφυγες.”

Διαβάστε περισσότερα για τις ιστορίες των φετινών νικητών του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν και των ανθρώπων που έχουν βοηθήσει στο Nansen.gr

Δείξε την αλληλεγγύη σου με τους πρόσφυγες όπως κάνουν και οι νικητές του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν υπογράφοντας την έκκληση #WithRefugees σήμερα.


Σου άρεσε αυτή η ιστορία; Μοιράσου τη με τους φίλους σου!

Right Petition Text – EL

Eίμαι μαζί με τους πρόσφυγες

Συμμετέχω στην έκκληση