Οι βιαίως εκτοπισμένοι παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 70 εκατομμύρια – Έκκληση Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για περισσότερη αλληλεγγύη

Data from UNHCR’s annual Global Trends report, released today, shows that almost 70.8 million people are now forcibly displaced.

English

Το 2018 ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο, τις διώξεις και τις συγκρούσεις ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στα 70 περίπου χρόνια λειτουργίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις (Global Trends), που δημοσιεύει σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία, τουλάχιστον 70.8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί δια της βίας. Σε σύγκριση με 20 χρόνια πριν οι αριθμοί έχουν διπλασιαστεί, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο αυξήθηκαν κατά 2.3 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των 70.8 εκατομμυρίων είναι μια συντηρητική εκτίμηση καθώς αντικατοπτρίζει μερικώς την κρίση στη Βενεζουέλα. Συνολικά, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι από τη Βενεζουέλα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το 2015, καθιστώντας την κρίση στην χώρα ως μια από τις πρόσφατα μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις παγκοσμίως. Αν και η πλειοψηφία τους χρειάζεται διεθνή προστασία, μέχρι σήμερα μόνο περίπου μισό εκατομμύριο έχουν προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος ασύλου.

“Αυτό που επιβεβαιώνουν οι αριθμοί για ακόμη μια φορά είναι μια μακροπρόθεσμη τάση αύξησης του αριθμού των ατόμων που χρειάζονται ασφάλεια από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις. Παρόλο που το αφήγημα γύρω από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι συχνά διχαστικό, παρατηρούμε παράλληλα μια έκρηξη γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα από τις κοινότητες που φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες. Βλέπουμε επίσης μια πρωτόγνωρη δέσμευση από νέους φορείς, περιλαμβανομένων φορέων για την ανάπτυξη, ιδιωτικών επιχειρήσεων και των ατόμων, γεγονός που όχι μόνο αντικατοπτρίζει αλλά και προσφέρει σύμφωνα με το πνεύμα του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες,” δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι. “Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα θετικά παραδείγματα και να υπερδιπλασιάσουμε την αλληλεγγύη μας προς χιλιάδες αθώους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν καθημερινά τα σπίτια τους.”

 

Τα 70.8 εκατομμύρια συνθέτουν τρεις, κυρίως, ομάδες. Η πρώτη αφορά πρόσφυγες, δηλαδή  άτομα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας συγκρούσεων, πολέμων ή διώξεων. Το 2018, ο αριθμός των προσφύγων έφτασε τα 25.9 εκατομμύρια παγκοσμίως, δηλαδή 500,000 χιλιάδες περισσότεροι από το 2017. Σε αυτό το σύνολο περιλαμβάνονται και τα 5.5 εκατομμυρία Παλαιστίνιων προσφύγων οι οποίοι τελούν υπό υπό τη φροντίδα της UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή).

Η δεύτερη ομάδα είναι οι αιτητές ασύλου – άνθρωποι εκτός της χώρας καταγωγής τους οι οποίοι αιτούνται διεθνούς προστασίας και αναμένουν το αποτέλεσμα της αίτησής τους για το καθεστώς του πρόσφυγα. Στα τέλη του 2018 υπήρχαν 3.5 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο παγκοσμίως.

Η τρίτη και μεγαλύτερη ομάδα, 41.3 εκατομμύρια, είναι οι εκτοπισμένοι σε περιοχές μέσα στην χώρα τους, μια κατηγορία που συνήθως αναφέρεται ως Εσωτερικά Εκτοπισμένοι Άτομα.

Η συνολική αύξηση του εκτοπισμού συνέχισε να ξεπερνά το ρυθμό ανεύρεσης λύσεων για τους εκτοπισμένους. Η καλύτερη λύση για κάθε πρόσφυγα είναι να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του οικειοθελώς, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση στην κοινότητα υποδοχής ή την επανεγκατάσταση σε τρίτη χώρα. Ωστόσο, μόνο 92.400 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν το 2018, λιγότερο από το 7% αυτών που περιμένουν την επανεγκατάσταση. Περίπου 593.800 πρόσφυγες ήταν σε θέση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ 62.600 πολιτογραφήθηκαν σε άλλες χώρες.

« Σε κάθε περίπτωση προσφυγοποίησης, οπουδήποτε κι αν εκτυλίσσεται, όσο παρατεταμένη και αν είναι, η έμφαση θα πρέπει να εστιάζει διαρκώς στην αναζήτηση λύσεων και στην άρση αυτών των εμποδίων που καθιστούν ανέφικτη την επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους,» δήλωσε ο Γκράντι. “Πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο στο οποίο η Ύπατη Αρμοστεία εμπλέκεται συνεχώς, ωστόσο απαιτείται από όλες τις χώρες να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Πρόκειται για μια από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.”

*******************************************

Παγκόσμιες τάσεις 2018 – 8 γεγονότα για τους πρόσφυγες που πρέπει να ξέρετε

  • ΠΑΙΔΙΑ: Το 2018, κάθε δεύτερος πρόσφυγας ήταν παιδί, πολλοί (111,000) ασυνόδευτοι, δηλαδή μόνοι και χωρίς τις οικογένειές τους.
  • ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ: Η Ουγκάντα ​​κατέγραψε 2.800 παιδιά πρόσφυγες ηλικίας πέντε ετών και κάτω, ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.
  • ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: Οι πρόσφυγες ζουν κυρίως (61%) σε πόλεις παρά σε αγροτικές περιοχές ή σε καταυλισμούς προσφύγων.
  • ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΣ ΧΩΡΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ: Οι χώρες υψηλού εισοδήματος κατά μέσο όρο φιλοξενούν 2.7 πρόσφυγες ανά 1000 κατοίκους. Οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος κατά μέσο όρο φιλοξενούν 5.8 πρόσφυγες.

Οι φτωχότερες χώρες φιλοξενούν το ένα τρίτο όλων των προσφύγων παγκοσμίως.

  • ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ: Περίπου το 80% των προσφύγων ζουν σε χώρες που γειτονεύουν με τις χώρες καταγωγής τους.
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Σχεδόν 4 στους 5 πρόσφυγες είναι πρόσφυγες για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ένας στους πέντε παρέμεινε πρόσφυγας για 20 χρόνια ή περισσότερο.
  • ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΑΙΤΗΤΕΣ ΑΣΥΛΟΥ: Ο μεγαλύτερος αριθμός καινούργιων αιτήσεων ασύλου το 2018 προέρχεται από τη Βενεζουέλα (341.800).
  • ΠΟΣΟΣΤΑ: Το ποσοστό παγκοσμίως των ανθρώπων που είναι πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή εσωτερικά εκτοπισμένοι αυξήθηκε το 2018.

1 στους 108 είναι πρόσφυγας ή αιτητής ασύλου ή εσωτερικά εκτοπισμένος. Πριν από δέκα χρόνια ήταν 1 στους 160.

Δείτε περισσότερα

Global Trends – Forced Displacement in 2018 – UNHCR