End FGM e-Campus is a European knowledge platform offering practical skills in supporting victims and survivors of FGM.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στον Ακρωτηριασμό Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ), το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για θεσμικές και διεπιστημονικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την προστασία και στήριξη των γυναικών και κοριτσιών που έχουν υποστεί ή διατρέχουν κίνδυνο ΑΓΓΟ.
Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που χαρακτηρίζονται από την μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων οργάνων, ή άλλο τραυματισμό στα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη ιατρικούς σκοπούς.
Περισσότερα από 230 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως είναι επιζώντες ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εκτιμά ότι 27 εκατομμύρια επιπλέον κορίτσια κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ΑΓΓΟ τα επόμενα πέντε χρόνια. Μόνο το 2025, σχεδόν 4,4 εκατομμύρια κορίτσια προβλέπεται να διατρέξουν αυτό τον κίνδυνο.
Στο πρόσφατο Συνέδριο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον ΑΓΓΟ, που διοργανώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2025 από το MIGS και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), με τη στήριξη των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, καθώς και των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, αναδείχθηκαν κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν άμεση δράση.
«Ένα κορίτσι ή μια γυναίκα μπορεί να ζητήσει άσυλο επειδή έχει υποστεί ή κινδυνεύει να υποστεί ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων και μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για την απόκτηση καθεστώτος πρόσφυγα σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες.» – Katja Saha, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR).
Παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας End FGM E-Campus
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, παρουσιάστηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης End FGM E-Campus, μια πρωτοβουλία συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονιζόμενη από το MIGS, η οποία παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε επαγγελματίες (όπως κοινωνικοί λειτουργοί, επαγγελματίες ασύλου και υγείας, εκπαιδευτικοί, φοιτητές/τριες, λειτουργοί καταφυγίων ή μη-κυβερνητικών οργανώσεων) που έρχονται σε επαφή με γυναίκες και κορίτσια που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν από ΑΓΓΟ. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες διαθέσιμες σε πέντε γλώσσες.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία από Katja Saha, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR).
Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ.
Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με: Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS): [email protected]
Δείτε τις ιστορίες και τα βίντεό μας σχετικά με τις επιζώντες που βοηθούν άλλες γυναίκες στην Ιρλανδία και την Ισπανία:
Irish Somali woman steps up campaign against female genital mutilation
In Spain, a survivor of gender-based violence finds her voice | UNHCR
Μοιράσου το στο Facebook Μοιράσου το στο Twitter