Az UNHCR hét kulcsfontosságú felhívása a következő Európai Parlamenthez

A konfliktusok, az erőszak és az üldöztetés egyre több embert kényszerítenek arra, hogy elmeneküljön az otthonából. A legtöbben az országuk határain belül maradnak vagy szomszédos országokba menekülnek, nem Európába. Jóllehet kevesebb ember keres ma Európában biztonságot, még mindig túl sokan veszítik az életüket tragikus körülmények között a tengeren, miközben egy új jövőjük felé tartanak. Ugyancsak folytatódnak a visszafordítások és az egyéb visszaélések a szárazföldi határokon, így számos védelmet kereső ember nem jut be Európába.

Az Európai Unió (EU) vezető szerepet játszahat a menekültek védelmében Európán belül és azon kívül is, egyebek között az által, ha támogatja a Globális Megállapdás a Menekültekről című dokumentum célkitűzéseinek átültetését a gyakorlatba. Ez az új globális egyezség megteremti majd a lehetőségét, hogy erőteljesebben támogassuk azokat az országokat, ahol a legtöbb menekült él. Emellett elősegíti azt is, hogy egyenlőbben osszuk meg azt a felelősséget, amit a hazájukból elűzöttek és másutt menedéket keresők megsegítése jelent.

Egy egységes fellépéssel az EU országai képesek biztonságosan és emberségesen kezelni az érkezőket, mégpedig oly módon, hogy az mind a menekülteknek, mind a befogadó közösségeknek a javát szolgálja. Az Európán kívüli országok támogatásával pedig az EU csökkentheti az életveszélyes utazásoknak a számát, valamint hozzásegíthetet a menekülteket, hogy olyan hosszú távra szóló megoldásokat találjanak, amelyek révén képesek boldogulni, nem csupán túlélni.

A menekültek hatékonyabb védelme Európában és világszerte

A következő Európai Parlament tagjainak egyedülálló és hatalmas lehetőségük lesz:

Meg kell védeni az emberek biztonsághoz és menedékhez való jogát

Minden embernek, aki konfliktus, erőszak és üldeztetés elől menekül, joga van ahhoz, hogy biztonságot keressen. Akik az országhatárokra érve menedékjogot akarnak kérni, azoknak lehetőséget kell biztosítani, hogy ezt megtehessék. Gyerekeket soha nem lenne szabad őrizetbe venni, és felnőtteket is csak legvégső esetben, akkor is csupán rövid és meghatározott ideig. Az emberi jogok mindenkire vonatkoznak, és mindenkor tiszteletben kell tartani őket.

Tisztességes és gyors európai uniós menekültügyi eljárásokat kell kialakítani.

Azokat az embereket, akik konfliktus, erőszak és üldöztetés elől menekülnek, amint megérkeznek az EU-ba, a lehető leghamarabb be kell azonosítani, hogy menedéket és támogatást kaphassanak. Azokat, akik nem jogosultak védelemre szintén gyorsan azonosítani kell, majd vissza lehet őket küldeni, az emberi méltóságuk tiszteletben tartásával.

Meg kell teremteni a szolidaritást az EU tagországai között

A felelősség azok iránt,  akik biztonságot keresve menedékjogot kérnekigazságosan és könnyűszerrel megosztható,például úgy, ha azokból az országokból, ahová nagy számban érkeznek menedékkérők, átszállítanak közülük más országokba.

Több legális lehetőséget kell kínálni a biztonságot kereső menekülteknek, hogy eljussanak Európába

Az uniós államoktól érkező további, erős elkötelezettséggel a visszatelepítések iránt és más biztonságos és legális megoldásokkal kevesebb ember venné rá magát a veszélyes utazásra, hogy Európában keressen nyugalmat.

Meg kell menteni az emberéleteket a tengeren

Túl sok ember veszti életét a Földközi-tengeren. Ezért több felkutatási és mentési kapacitásra, továbbá biztonságos kikötőkre van szükség Európában és azon kívül. Az EU-tagországoknak meg kell egyezniük arról,  hogy hol szállhatnak biztonságosan partra a tengerből kimentett emberek.

Be kell fogadni a menekülteket az új otthonukban

Az emberek gyorsabban építik újra életüket, ha biztonságban érzik magukat, ha megfelelő körülmények között laknak és élhetnek emberi jogaikkal, beleértve a tanuláshoz való jogot. Ha lehetőséget kapnak, a menekültek beilleszkednek, és nagyban hozzájárulnak a befogadó társadalom mindennapjaihoz.

Segíteni kell a menekültek boldogulását, bárhol is éljenek

Ha Európa támogatja a világ befogadó országait, azzal segít a menekülteknek újrakezdeni az életüket, bárhol is éljenek.  Ha megkapják a lehetőséget máshol arra, hogy boldoguljanak, kevesebben indulnak majd útnak kétségbeesetten Európa felé.

Oszd meg ezt az oldalt!

Facebook   Twitter

Share This