UNHCR’s 7 speerpunten voor kandidaten voor het Europees Parlement

Conflict, geweld en vervolging dwingen steeds meer mensen om te vluchten. De meeste vluchtelingen blijven in hun eigen land of vluchten naar een naburig land. Ze komen dus niet naar Europa. Hoewel steeds minder mensen veiligheid zoeken in Europa, overlijden er nog altijd te veel mensen op zee, op zoek naar een nieuwe toekomst. Maar ook aan de grens worden mensen tegengehouden en teruggestuurd, grote aantallen mensen die op zoek zijn naar bescherming kunnen Europa niet binnen komen.

De Europese Unie (EU) kan een belangrijke rol spelen in de bescherming van vluchtelingen in Europa en daarbuiten, door het Wereldwijd Vluchtelingenpact te steunen. Deze nieuwe wereldwijde overeenkomst zorgt voor een eerlijk en voorspelbaar verdelingssysteem waarbij verantwoordelijkheden onder landen worden gedeeld.

Met een gezamenlijke aanpak kan de Europese Unie op een veilige en humane manier de aankomst en opvang van vluchtelingen verzorgen. Op een manier die werkt voor zowel de vluchtelingen zelf als de landen die de vluchtelingen opvangen. Door landen buiten Europa te ondersteunen, zorgt de EU ervoor dat minder mensen de gevaarlijke vluchtroutes naar Europa zullen gebruiken en dat vluchtelingen op lange termijn niet alleen overleven, maar ook gedijen.

Betere bescherming voor vluchtelingen in Europa en wereldwijd

Leden van het Europees Parlement hebben een unieke en belangrijke kans:

Bescherm het recht op veiligheid en asiel

Iedereen die op de vlucht is voor conflict, geweld of vervolging heeft het recht op veiligheid. Mensen die asiel willen aanvragen aan de grens moeten die kans ook krijgen. Kinderen mogen nooit worden vastgehouden en volwassenen enkel en alleen als laatste redmiddel, voor een korte, afgebakende periode. Mensenrechten gelden voor iedereen en moeten ten alle tijden gerespecteerd worden.

Zorg voor eerlijke en snelle EU asielprocedures

Mensen die op de vlucht zijn voor conflict, geweld en achtervolging en die arriveren in de EU, moeten snel geïdentificeerd worden, zodat ze asiel en steun kunnen krijgen. Diegenen die niet in aanmerking komen voor bescherming moeten ook snel duidelijkheid krijgen zodat ze in alle waardigheid terug kunnen keren.

Toon solidariteit tussen EU landen

De verantwoordelijkheid voor zowel het ontvangen als opvangen van mensen die veiligheid en asiel zoeken kan op een eerlijke en praktische manier worden gedeeld. Asielzoekers kunnen bijvoorbeeld vanuit landen die grote aantallen ontvangen overgeplaatst worden naar andere landen.

Bied meer legale en veilige mogelijkheden aan voor vluchtelingen die op zoek zijn naar veiligheid in Europa

Met extra en vastbesloten inzet van EU-lidstaten voor hervestiging en andere veilige en wettelijke mogelijkheden, zullen minder mensen de gevaarlijke routes nemen op zoek naar veiligheid in Europa.

Red levens op zee

Te veel mensen overlijden tijdens het oversteken van de Middellandse Zee. Meer opsporing- en reddingscapaciteit en veilige Europese havens voor ontscheping zijn nodig. De Europese landen moeten overeenstemming bereiken over waar mensen die gered worden op zee veilig aan land kunnen komen.

Geef vluchtelingen een warm welkom in hun nieuwe thuis

Mensen bouwen sneller hun leven weer op als ze zich veilig voelen, als ze in fatsoenlijke omstandigheden wonen en wanneer ze kunnen genieten van hun rechten, inclusief het recht op onderwijs. Als ze de kans krijgen, integreren vluchtelingen zich en dragen ze veel bij aan hun nieuwe leefomgeving.

Help vluchtelingen zich te ontplooien, waar ze ook zijn

Europese steun voor landen over de hele wereld zal vluchtelingen helpen hun leven op te bouwen, waar ze ook zijn. Als ze elders een toekomst krijgen, zullen minder mensen de gevaarlijke routes naar Europa nemen.

Deel deze pagina

Facebook   Twitter

Share This