Șapte recomandări cheie din partea UNHCR pentru viitorul Parlament European

Conflictele, violențele și persecuțiile obligă tot mai mulți oameni să își abandoneze casele. Majoritatea rămân în țara de origine sau caută refugiu în țările învecinate, nu în Europa. Chiar dacă în prezent mai puțini oameni caută siguranța în Europa, mult prea mulți își pierd viața în mod tragic pe mare, în căutarea unui nou viitor. Respingerile și abuzurile la frontierele terestre continuă, iar mulți oameni care caută protecție nu pot pătrunde în Europa.

Uniunea Europeană (UE) poate juca un rol important în protejarea refugiaților în Europa și în afara ei, inclusiv prin sprijinirea implementării Pactului Global privind Refugiații. Acest nou pact global va ajuta la furnizarea unui sprijin mai puternic pentru țările în care trăiesc cei mai mulți refugiați. De asemenea, acesta încurajează împărțirea mai echitabilă a responsabilității privind ajutarea persoanelor forțate să-și părăsească țara și să caute refugiu în alte părți.

Printr-un răspuns comun, statele UE pot gestiona sosirea oamenilor într-un mod sigur și uman, care  să funcționeze atât pentru refugiați cât și pentru comunitățile care îi găzduiesc. Prin sprijinirea țărilor din afara Europei, UE poate, de asemenea, să reducă și călătoriile periculoase dar și să ajute la identificarea oportunităților pe termen lung, prin intermediul cărora refugiații să prospere, nu doar să supraviețuiască.

Protejarea mai eficientă a refugiaților în UE și la nivel global

Membrii următorului Parlament European au o ocazie unică și importantă privind:

Protejarea drepturilor omului la siguranță și azil

Orice persoană care fuge din calea conflictelor, violențelor și persecuțiilor are dreptul să caute un refugiu sigur. Oamenii care solicită azil la frontier trebuie să aib[ șansa de a-l obține. Copiii nu trebuie să fie niciodată deținuți, iar adulții, numai ca ultimă soluție, pentru o perioadă scurtă, determinată. Drepturile omului sunt valabile pentru toți și trebuie respectate întotdeauna.

Crearea unor proceduri de azil corecte și rapide în UE

Persoanele care fug din calea conflictelor, violențelor și persecuțiilor și ajung în UE trebuie să fie identificate rapid, pentru a beneficia de azil și de sprijin. Cele care nu sunt eligibile pentru a beneficia de protecție trebuie să fie, de asemenea, identificate rapid și pot fi repatriate, cu demnitate și respect.

Solidaritate între statele membre ale UE

Responsabilitatea de primire și găzduire a persoanelor care caută un loc sigur și solicită azil poate fi împărțită în mod echitabil și practic, de exemplu, prin transferul solicitanților de azil din țările care îi primesc în număr mare către alte țări.

Oferirea mai multor opțiuni legale refugiaților care caută un loc sigur în Europa

Printr-un angajament ferm, suplimentar, al statelor din UE privind reinstalarea și alte opțiuni sigure și legale, mai puține persoane vor întreprinde călătorii periculoase în căutarea unui loc sigur în Europa.

Salvarea de vieți pe mare

Prea mulți oameni își pierd viața în încercarea de a traversa Marea Mediterană. De aceea, este necesară creșterea capacității de căutare și salvare și a numărului de porturi de debarcare în Europa și în afara ei. Țările din UE trebuie să ajungă la un acord privind locurile în care oamenii salvați pe mare pot fi debarcați în siguranță.

Primirea refugiaților în noua lor casă

Oamenii își reconstruiesc viața mai repede dacă se simt în siguranță, trăiesc în condiții decente și beneficiază de drepturile omului, inclusiv dreptul la educație. Atunci când li se dă ocazia, refugiații se integrează și aduc o contribuție importantă în societățile-gazdă.

Ajutarea refugiaților să ducă o viață bună oriunde s-ar afla

Sprijinul european acordat țărilor din întreaga lume va ajuta refugiații să își reconstruiască viața oriunde s-ar afla. Dacă li se va oferi un viitor în altă parte, mai puține persoane vor încerca să întreprindă călătorii disperate către Europa.

Distribuiți această pagină

Facebook   Twitter

Share This