Flygtningekvinder åbner eget andelsmejeri i Etiopien

Efter at være blevet fordrevet fra deres hjem har 20 kvinder i Etiopien genfundet deres selvstændighed ved at åbne deres eget mejeri.

Somaliske kvinder afmåler mælk for at sælge det til Milk Retailer Cooperative i flygtningelejren Melkadida i Ethiopien. © UNHCR/Diana Diaz

Klokken er otte om morgenen. Punktlig som altid, åbner Jamila Ali Hassan, 30, den knirkende dør til butikken, Dairy Retail Cooperative, i flygtningelejren, Melkadida. Hun er klar til at modtage de mange landmænd, der er på vej.

“Vi vil være selvstændige, og vi vil være i stand til at forsørge vores børn,” siger Jamila stolt. “Nu har vi en ordentlig forretning, hvor vi sælger mælk af høj kvalitet.”

Den lille forretning i lejren, der ligger 70 kilometer fra grænsen til Somalia i det sydlige Etiopien, køber gedemælk, komælk og kamelmælk fra de lokale hyrder.

Mejeriet støttes af UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, og partnere. Forretningen gavner både lejren, lokalsamfundet og giver arbejde til de 20 somaliske kvinder. Jamila og de andre, som arbejder der, kvalitetstester, pasteuriserer og opbevarer mælken i soldrevne køleskabe, så de kan sælge den til deres mange kunder.

“Vi vil være selvstændige, og vi vil være i stand til at forsørge vores børn.”

“Nu har vi en ordentlig forretning,” siger Jamila.

Det er ikke første gang, hun har arbejdet med at sælge mælk. Før konflikten brød ud i Somalia og tvang parret og deres otte børn til at flygte til Etiopien i 2010, havde hun og hendes mand arbejdet som landmænd og kvægavlere.

“I Somalia er det kvinderne, der tager sig af kvæget. Hele mit liv har jeg solgt mælk og transporteret det fra vores gård hele vejen til grænsen. Jeg er glad for, at jeg her har fundet et levebrød, som jeg er vant til,” siger hun.

Efter besøg fra blot et par få landmænd har Jamila og de 19 andre kvinder nok mælk til at sælge. På en god dag kan de tjene op til 540 etiopiske Birr – svarende til 164 danske kroner – hvoraf en del geninvesteres i forretningen.

Ethiopia. The Somali women who established a milk cooperative

En landmand malker sin ko. Hun sælger det til Dairy Retail Cooperative, der er startet af somaliske kvinder i flygtningelejren, Melkadida. © UNHCR/Diana Diaz

Ethiopia. The Somali women who established a milk cooperative

En lokal landmand afmåler sin mælk, inden den sælges videre til mejeriet i flygtningelejren. Mejeriet har siden 2015 fået støtte af UNHCR og vores partnere. © UNHCR/Diana Diaz

Ethiopia. The Somali women who established a milk cooperative

Jamila, omgivet af sine kollegaer, viser et termometer frem i Dairy Retail Cooperative i flygtningelejren Melkadida. Sammen genererer de nok indtægter til at få virksomheden til at løbe rundt og støtte deres familier. © UNHCR/Diana Diaz

Ethiopia. The Somali women who established a milk cooperative

Jamila og kollegaerne kvalitetstester mælken, før de accepterer at modtage den. “Vi har moderne udstyr til at teste mælken. Vi ved derfor altid, hvis der er blandet vand i den, og vi tager kun imod ren mælk; vi sælger kun den bedste kvalitet.” © UNHCR/Diana Diaz

Ethiopia. The Somali women who established a milk cooperative

Somaliske flygtningekvinder står uden for mejeriet efter en lang dag. “Vi er 20 kvinder, som har startet dette sammen, og som er blevet selvstændige. Vi sælger mælk til flygtninge og lokalsamfundet og generer nok indtægter til at forsørge vores familier.” © UNHCR/Diana Diaz

“Vi opsparer nogle af pengene, bruger nogle af dem til at købe varer for, og så samler vi resten i en krukke, som tildeles hver af os på tur. Det er en del af vores tradition.” siger Nuria Hassen, en anden deltager i andelsmejeriet. “Dette er vores måde at støtte hinanden på,” tilføjer hun.

Gruppen pasteuriserer mælken ved langsomt at opvarme den – en proces, der dræber potentielt skadelige bakterier, samtidig med at de ernæringsrige egenskaber opretholdes. “Vi er kendt for vores kvalitetsmælk, og sådan skal det fortsætte med at være, så vores virksomhed kan trives,” siger Nuria og viser et termometer, der er en del af mejeriets produktion.

Kvinderne har hurtigt taget ejerskab over initiativet, og sammen udgør de en stærk enhed. “Det er en del af vores kultur, at kvinder holder sammen,” siger Jamila. “Alle kvinder i verden bør holde sammen, så de kan trives i fælleskab. En kvinde, der ikke arbejder, kan ikke engang få en kop te.”

Etiopien har været en gavmild vært for somaliske flygtninge, siden de begyndte at ankomme i begyndelsen af 1990’erne efter faldet af Siad Barres regime i Somalia. UNHCR og partnere, herunder IKEA Foundation, har støttet virksomheden siden 2015 og giver træning og udstyr til mejeriet, hvilket kommer hele lokalsamfundet til gavn.

“Flygtningekvinderne opnår ikke kun øget selvstændighed og tjener deres egen indkomst, de bidrager også til flygtningesamfundet og det etiopiske samfund ved at introducere et produkt af høj kvalitet på markedet,” forklarer Aurthur Mutambikwa fra UNHCR, som beskæftiger sig med jobskabelse for flygtninge i Melkadida.

Omkring klokken fem har kvinderne solgt ud af deres mælkelager, og de kan tage hjem til deres familier. Hvis der er mælk til overs, opbevares det i det soldrevne køleskab, så det kan sælges næste dag.

For disse somaliske kvinder har opstarten af andelsmejeriet i samarbejde med UNHCR og partnere, bragt længe ønskede drømme inden for rækkevidde.

“Jeg vil gerne have, at vi alle bliver selvstændige, og at vores forretning udvides, så vi kan hjælpe vores børn,” siger Jamila. “Jeg blev tvunget til at forlade alt, da konflikten nåede min hjemby i 2010 i Somalia. Her har jeg fundet fred og en ny begyndelse – det er her, jeg vil blive. Med alle disse muligheder er vi på den rigtige vej.”