Danmark sender nødhjælpsbidrag til den alvorligt underfinansierede Burundi flygtningesituation

Burundi-situationen topper listen over underfinansierede flygtningeoperationer, og det efterlader tusindvis af mennesker med akutte behov for beskyttelse og humanitær bistand.

Næsten 400.000 burundiske flygtninge, der er flygtet fra skrækkelig vold og forfølgelse, lever nu i nabolandene i regionen. Mahama flygtningelejren i Rwanda er hjem for mere end 57.000 burundiske børn, kvinder og mænd. Foto: ©UNHCR/Hector Perez.

25-årige Joséphine venter i køen til maduddeling sammen med hundredevis af andre. Hendes yngste barn er bundet fast på ryggen af hende med et tørklæde. Hun bærer på en tom sæk og en plasticdunk til det majs, korn og olie, som hun vil få udleveret. Det er nu mere end tre år siden, at Joséphine flygtede fra Burundi med sin mand og børn.


Livet i Mahama flygtningelejren i Rwanda, hvor familien lige siden har søgt midlertidigt husly, er vanskeligt:

“Det er så lidt mad, vi får udleveret, og det skal holde så længe. Og vi har ingen muligheder for at variere maden. Jeg beder til Gud om at ændre situationen, så vi kan få fred i mit land, og så min familie og jeg kan få en bedre fremtid,” siger hun.

Vold og politisk uro brød ud i Burundi i 2015 i forbindelse med præsidentvalget. Siden da er mere end 400.000 mennesker blevet tvunget til at flygte fra deres hjem. De er blevet spredt over hele regionen, hvor de har søgt sikkerhed og beskyttelse.

UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, har for nyligt afsat 10 mio. DKK. (1,6 mio. USD) fra Danmarks nødhjælpspulje til at styrke den alvorligt underfinansierede indsats i Burundi-flygtningesituationen, der i øjeblikket skiller sig ud som en af de mest glemte og underfinansierede flygtningekriser i verden.

Konsekvensen af manglen på tilgængelige ressourcer kan mærkes inden for alle indsatsområder, men især i nedskæringer af de i forvejen begrænsede madrationer, forringede indkvarteringsforhold og utilstrækkelige vand- og sanitetsfaciliteter. Dette efterlader flygtningene i en yderst sårbar situation. Samtidig er kapaciteten til at yde særlig hjælp til uledsagede børn og ofre for seksuel og kønsbaseret vold (SGBV) begrænset, sundhedsfaciliteter er overfyldte, og der er akut behov for at etablere flere klasseværelser for at sikre, at børn kan gå i skole.

“Den generøse støtte og fleksible finansiering fra Danmark til Burundi situationen hjælper UNHCR til at kunne adressere manglerne i beskyttelsesindsatsen, sikre den fornødne lægehjælp og bedre adgang til uddannelse. Det sender også et vigtigt signal om solidaritet til de lande, der huser flest flygtninge – og et budskab til de burundiske børn, kvinder og mænd om, at de ikke er glemt. Vi håber, at andre donorer vil følge trop,” siger UNHCRs Regionale Flygtningekoordinator for Burundi-situationen, Catherine Wiesner.

Josephine - fotocredit UNHCR Helena Christensen

25-årige Joséphine blev tvunget på flugt fra Burundi for mere end tre år siden og kæmper nu for at få enderne til at mødes med de madrationer, som bliver udleveret til hende og hendes familie i flygtningelejren i Rwanda, hvor familien har søgt tilflugt. Burundi flygtningesituationen er i øjeblikket en af de mest underfinansierede i verden. Foto: ©UNHCR/Helena Christensen.

UNHCR’s partner Kepler University is providing higher education and American accredited university degrees to local and refugee youth in Rwanda, from a campus in Kigali as well as campus in Kiziba Refugee Camp. Kepler’s ambition is to have 25 pct of t

Désire, der er flygtet fra Burundi til Rwanda, er nu begyndt på universitetet i håb om at kunne skabe en bedre fremtid for sig selv og sin familie, men rædslerne, der sendte ham og familien på flugt fra Burundi for tre år siden, står stadig indprentet i hans hukommelse. Et bidrag fra Danmarks nødhjælpspulje vil hjælpe UNHCR med at sikre beskyttelse og hjælp til burundiske flygtninge som Désire. Foto: ©UNHCR/Hector Perez

Mahama Camp in Eastern Rwanda, which is home to +57,000 Burundi refugees.

Næsten 400.000 burundiske flygtninge, der er flygtet fra skrækkelig vold og forfølgelse, lever nu i nabolandene i regionen. Mahama flygtningelejren i Rwanda er hjem for mere end 57.000 burundiske børn, kvinder og mænd. Foto: ©UNHCR/Hector Perez.

Webp.net-compress-image

Désire, der er flygtet fra Burundi til Rwanda, er nu begyndt på universitetet i håb om at kunne skabe en bedre fremtid for sig selv og sin familie, men rædslerne, der sendte ham og familien på flugt fra Burundi for tre år siden, står stadig indprentet i hans hukommelse. Et bidrag fra Danmarks nødhjælpspulje vil hjælpe UNHCR med at sikre beskyttelse og hjælp til burundiske flygtninge som Désire. Foto: ©UNHCR/Hector Perez

Størstedelen af flygtningene fra Burundi har søgt beskyttelse i Tanzania. Her bor mere end halvdelen af flygtningene stadig i nødhjælpstelte, og børn går i skole udendørs i skyggen fra træer, fordi klasseværelserne er for overfyldte. Andre burundiske flygtninge har søgt tilflugt i Rwanda, Den Demokratiske Republik Congo (DRC), Uganda, Kenya og andre lande i det sydlige Afrika.

UNHCR arbejder sammen med partnere og regeringer om både at modtage nyankomne flygtninge og dække behovene for de hundredetusinder af flygtninge, der allerede bor i lejre og i byområder.

UNHCR hjælper også de burundiske flygtninge, der har valgt at vende hjem, med at kunne gøre det sikkert og værdigt. Mens 53.000 frivilligt har valgt at blive repatrieret i løbet af det seneste år, mener langt flere mennesker ikke, at de under de nuværende omstændigheder vil være i stand til at vende hjem, og de vil fortsat have brug for international beskyttelse i et stykke tid.

En af dem, der ikke er klar til at vende hjem endnu, er 44-årige Désire Uwimana, som flygtede fra sit hjemland i 2015 med sin kone og fire børn.

”Det var sådan en forfærdelig situation, og jeg har aldrig i mit liv set noget lignende. De ødelagde alt, de slog folk ihjel. Jeg kan ikke forstå, hvordan mennesker kan gøre sådan noget mod hinanden,” siger han.

Fast besluttet på at skabe sig en ny tilværelse har Désire lært sig engelsk i lejren, så han nu kan tage en videregående uddannelse og genvinde håbet om en lysere fremtid.

Danmark som UNHCR-donor

Danmark har længe været placeret blandt UNHCRs top ti-donorer og var i 2017 UNHCRs sjettestørste donor af ikke-øremærket finansiering.

Danmark bidrager i begyndelsen af hvert år med en nødhjælpspulje (Emergency Reserve Fund) på 50,5 mio. DKK, som UNHCR kan dirigere derhen, hvor behovene er mest akutte. Denne fleksibilitet gør det muligt for UNHCR at reagere hurtigt på nødsituationer, hvilket redder liv og hjælper mennesker på flugt med kritiske beskyttelsesbehov og akutte, basale fornødenheder.

I 2018 er der allokeret i alt fem bidrag fra nødhjælpspuljen til følgende operationer: Den Demokratiske Republik Congo (10 mio. DKK), Venezuela (10 mio. DKK), Sydsudan (10,5 mio. DKK), Somalia (10 mio. DKK) og Burundi (10 mio. DKK).

Udover nødhjælpspuljen yder Danmark et andet fleksibelt kernebidrag på 160 mio. DKK i årlig ikke-øremærket finansiering. Dette bidrag er af afgørende betydning for at kunne hjælpe i de såkaldt ”glemte” flygtningekriser, der er kritisk underfinansierede, fordi de kun modtager minimal offentlig opmærksomhed.