UNHCR er chokeret over brandene i græsk asylcenter og øger støtten til berørte asylansøgere

Fire damaged housing for refugees and asylum seekers at Moria camp, Lesbos, Greece. ©UNHCR

UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, er chokeret og begræder denne uges begivenheder på øen Lesbos, hvor en række brande har ødelagt næsten hele Moria asylcenteret og efterladt tusinder af mænd, kvinder og børn uden tag over hovedet.

Udover den oprindelige brand, der brød ud om aftenen tirsdag den 8. september og forårsagede omfattende skader på tusinder af asylansøgeres husly og fællesområder, blev der rapporteret om flere brande om aftenen den 9. september og i går 10. september. De seneste brande har berørt det tilstødende område, kendt som ”Olivenlunden”, ved siden af ​​Morias registrerings- og identifikationscenter (RIC) og ødelagt de sidste muligheder for husly.

Der er indtil videre ingen meldinger om omkomne,  men branden har efterladt 11.500 asylansøgere, heriblandt 2.200 kvinder og 4.000 børn, uden ordenligt tag over hovedet. De har de seneste nættet måttet sove ude i det fri, på gader, marker og på strandene. Iblandt dem er sårbare grupper, småbørn, gravide kvinder, ældre mennesker og mennesker med handicap.  

UNHCR har tilbudt sin støtte til de græske myndigheder ved at hjælpe med at beskytte og assistere de asylansøgere, der er berørt  af brandene, og ved at mobilisere ressourcer og hjælp. UNHCR leverer nødhjælp for at sikre, at ingen er nødsagede til at sove i det fri.  

Coronavirus-pandemien gør situationen endnu mere desperat. Det er nødvendigt at sikre specialiseret hjælp, herunder isolation og særlige behandlingsformer, til dem,der er testet positiv for Covid-19. UNHCR har rådet alle de, der tidligere opholdt sig i centret, til at indskrænke deres færden, indtil midlertidige løsninger er kommet i stand.

I denne yderst udfordrende og omskiftelige situation opfordrer vi alle til at udvise tilbageholdenhed og afholde sig fra handlinger eller retorik, der kan eskalere situationen og skabe spændinger.
Alt imens myndighederne arbejder på at dække det akutte behov for husly, kalder UNHCR desuden på langsigtede løsninger for flygtninge og asylansøger i Moria  og på de øvrige græske øer. UNHCR har gentagende gange addresseret de kummerlige leveforhold for asylansøgere på De Ægæiske Øer. Hændelserne i Moria understreger behovet for handling, der kan forbedre levevilkårene, dæmme op for de overfyldte forhold, samt forbedre sikkerhed, infrastruktur og adgang til serviceydelser i alle fem modtagecentre på de græske øer.

For at kunne håndtere det presserende behov for beskyttelse af asylansøgere i Grækenland, appellerer UNHCR fortsat om øgetstøtte fra europæiske lande og EU, bl.a. gennem modtagelse af udledsagede mindreårige og andre sårbare grupper. UNHCR glæder sig over de seneste udmeldninger fra europæiske lande om at kunne modtage uledsagede mindreårige og børnefamilier fra Grækenland.