Jordskælv i Syrien og Tyrkiet

Nødsituation i Syrien og Tyrkiet

Voldsomme jordskælv har ramt det sydøstlige Tyrkiet og det nordlige Syrien. Tusindvis af mennesker har mistet livet, og familiers hjem er jævnet med jorden. Katastrofen indtræffer på et tidspunkt, hvor snestorme og bidende kulde raserer gennem regionen.

Blandt de berørte i Syrien er børn og voksne, som allerede var fordrevet fra deres hjem pga. landets 12 år lange krise.

I Tyrkiet er tusinder af dem, der er berørte, flygtninge og de lokalsamfund, der generøst har huset dem.

Vi er til stede i Syrien og Tyrkiet for at give livreddende nødhjælp til de
mange familier, der er ramt af katastrofen.

Giv et bidrag i dag

Mindst 15 millioner

i Tyrkiet er berørte af jordskælvene, herunder 1,7 millioner syriske flygtninge, der lever under midlertidig beskyttelse


Mindst 8.5 millioner 

i Syrien er blevet berørte af jordskælvene, hvoraf flertallet forventes at få brug for humanitær hjælp.

 

SENEST OPDATERET D. 20 FEBRUAR

Hvad sker der i Tyrkiet og Syrien?

Den 6. februar 2023 ramte to ødelæggende jordskælv med en styrke på 7,7 og 7,5 i det sydøstlige Tyrkiet i provinsen Kahramanmaras. Jordskælvene har kostet tusindvis af menneskeliv, jævnet utallige hjem med jorden og forårsaget massive ødelæggelser på veje og infrastruktur i hele regionen.

I Tyrkiet ramte jordskælvene en region med 15 millioner mennesker, hvoraf 1,7 millioner er syriske flygtninge under midlertidig beskyttelse. Tusindvis af de mennesker, der er berørte, er flygtninge fra Syrien, og de samfund der generøst har huset dem i næsten 12 år.

Blandt de berørte i det nordvestlige Syrien er familier, der allerede var fordrevet fra deres hjem på grund af landets langvarige krise og som opholder sig i spinkle telte og ødelagte bygninger. Jordskælvene indtræffer samtidig på et tidspunkt, hvor snestorme og bidende kulde raserer gennem regionen.

På tværs af hele regionen er boliger og bygninger blevet jævnet med jorden eller udsat for massive ødelæggelser. Også den offentlige infrastruktur som veje og telekommunikation er blevet alvorligt beskadiget.

Hvad gør UNHCR for at hjælpe ofrene for jordskælvene i Tyrkiet og Syrien?

UNHCR er allerede massivt til stede i både Tyrkiet og Syrien og sammen med vores partnere hjælper vi de mennesker, der er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem og de lokalsamfund, som huser dem.

UNHCR har arbejdet i Syrien for at hjælpe fordrevne mennesker gennem landets langvarige krise, og vi har derfor lokalt kendskab og ekspertviden samt forsyningskæder på plads for at nå ud til de mest sårbare med hjælp og beskyttelse hurtigt og effektivt.

I Tyrkiet er de provinser, der er hårdt ramt af jordskælvene, også dem, hvor flygtninge opholder sig i stort antal. UNHCR arbejder under ledelse af de tyrkiske myndigheder og sammen med andre FN-organisationer leverer vi den nødhjælp, som efterspørges herunder tæpper, mad, køkkensæt, madrasser og telte til både flygtninge og værtssamfund. Med fly bringer vi kontinuerligt flere livreddende nødhjælpsforsyninger frem.

I Syrien kæmpede familier, der allerede var fordrevet inde i landet, med at overleve en af de værste vinterstorme, der har ramt regionen i de seneste år. Det er familier, som har opholdt sig i beskadigede bygninger og spinkle telte, hvoraf mange nu er blevet ødelagt af jordskælvet og ikke længere er sikre.

UNHCR koordinerer hjælpeindsatsen i samarbejde med andre FN-organisationer og humanitære partnere i Syrien (inkl. i det nordvestlige Syrien) og leverer nødhjælp til ofrene, hvor det er muligt. Vi har siden skælvene ramte stillet nødhjælpsforsyninger til rådighed i de berørte regioner, som distribueres af vores partnere. Vi har mobiliseret yderligere titusindvis af nødhjælpsforsyninger, herunder termotæpper, madrasser, liggeunderlag, køkkensæt, vanddunke og presenninger. Vi er samtidig del af de nødhjælpskonvojer, som kommer frem til det nordvestlige Syrien med tiltrængt hjælp. 

Hvor kan jeg finde flere oplysninger om mennesker, der er tvunget til at flygte i Tyrkiet og Syrien?

UNHCR har samarbejdet tæt med Tyrkiet om asyl- og flygtningespørgsmål siden 1960. Tilbage i 2016 underskrev Tyrkiet og UNHCR en værtslandsaftale, som formaliserer og styrker det eksisterende samarbejde. I Tyrkiet leder og koordinerer UNHCR de forskellige FN-organisationers indsats for at støtte Tyrkiets respons på den syriske flygtningekrise og de værtssamfund, der huser dem. Find mere information om UNHCR’s arbejde i Tyrkiet her.

UNHCR har arbejdet i Syrien siden 1991, og vi har siden øget vores tilstedeværelse og indsats for at støtte flygtninge og internt fordrevne i hele landet. Mere end 6,7 millioner mennesker er internt fordrevne i landet, og mere end 5,4 millioner syriske flygtninge er registreret i nabolandene.  Find mere information om UNHCR’s arbejde i Syrien her.

STØT VORES NØDHJÆLPSINDSATS I DAG