Syrien

Mere end 5,6 millioner mennesker er flygtet fra Syrien siden 2011. De søger sikkerhed i Libanon, Jordan, Irak og flere andre lande.

Yderligere millioner af mennesker er internt fordrevne i Syrien, og håb svinder hurtigt som krigen fortsætter.

Læs mere om den aktuelle situation i det nordøstlige Syrien her.

Støt i dag

13,1 mio.mennesker har brug for hjælp i Syrien

6,6 mio.internt fordrevne mennesker

2,98 mio.mennesker i øde og besatte områder

Få mere information om krisen her

Opdateret 19. april 2018

Situationen i Syrien

Millioner af syrere flygter over grænserne. De flygter fra bomber og kugler, som har tilintetgjort deres hjem.

Tyrkiet huser cirka 3,3 millioner registrerede syrere. Flertallet af dem lever i byområder, mens omkring 8% er bosat i flygtningelejre.

I Libanon er livet en daglig kamp for mange syrere, fordi de kun har få eller slet ingen finansielle midler til at klare sig. Omkring 70% af dem lever under fattigdomsgrænsen på mindre end US$ 3,84 om dagen. Der findes ingen formelle flygtningelejre, og derfor bor mere end én million registrerede syrere i over 2100 småsamfund forskellige steder i landet, hvor de ofte deles om pladsen i nødtørftigt opstillede boliger med alt for lidt plads.

I Jordan er over 655.000 mænd, kvinder og børn lige nu fanget i eksil. Cirka 80% af dem lever i byområder, mens mere end 139.000 har fundet sikkerhed i lejrene i Za’atari og Azraq. Mange er kommet dertil med så få midler, at det næppe er nok til at dække de mest basale behov, og de, som i starten kunne bruge deres opsparing eller leve af økonomisk støtte fra værtsfamilier, har nu i stigende grad behov for hjælp. Det vurderes, at 93% af flygtninge i Jordan lever under den officielle fattigdomsgrænse.

I Irak, som huser mere end 246.000 syrere, er der ligeledes kommet flere og flere syriske flygtninge, og i Egypten tilbyder UNHCR sikkerhed og rådgivning til mere end 126.000 mennesker på flugt.

Livet i eksil er svært – men for dem, som stadig bor i Syrien, er livet endnu sværere.

 

“Vi følte, at det måske var vores tur til at dø. Men vi ville ikke dø. Så vi besluttede os for at forlade Syrien.”

– Sahar, 25-årig syrisk flygtning i Libanon

 

Sådan hjælper UNHCR

Vi tilbyder livsvigtig humanitær støtte til syriske flygtninge, og hjælper de mest sårbare med penge til medicin og mad, komfurer og brændstof til opvarmning, isolering i teltene, varme tæpper og vintertøj.

I begyndelsen af 2017, hvor krigen i Syrien gik ind i sit syvende år uden nogen ende i sigte, slog vi os sammen med andre af FN’s agenturer for humanitært hjælpe- og udviklingsarbejde i en appel om at få de yderligere US$8 milliarder, der er strengt nødvendige for at kunne hjælpe de millioner mennesker, som bor i Syrien og i de omkringliggende områder.

Den første del af denne appel er Regional Refugee and Resilience Plan (3RP) for 2018-19, som er en plan anført af UNHCR. Planen kræver US$ 4,4  milliarder, som skal hjælpe de over 5 millioner flygtninge i nabolande og de 4 millioner i værtslandene.

Den anden del er Syria Humanitarian Response Plan 2017, hvor man har behov for US$3,2 milliarder til humanitær støtte og beskyttelse til 13,5 millioner mennesker, som stadig bor i Syrien.

 

“Syrien er den største humanitære- og flygtningekrise i vores tid,
millioner af mennesker lider, hvilket burde føre til
en kæmpe bølge af støtte fra hele verden.”

– Filippo Grandi, FN’s Flygtningehøjkommissær