YK:n pakolaisvaltuutetun Filippo Grandin lausunto COVID-19-kriisistä

Pakolaisvaltuutettu vaatii solidaarisuutta ja myötätuntoa nyt enemmän kuin koskaan.

”Kun maailma on tarttunut toimiin COVID-19:n leviämisen torjumiseksi, monet maat toteuttavat oikeutetusti poikkeuksellisia toimenpiteitä, jotka rajoittavat lentomatkustamista ja rajojen yli liikkumista.

Monille ihmisille ympäri maailmaa arkielämä on pysähtynyt tai muuttumassa tavalla, jota emme olisi koskaan voineet kuvitella.

Sodat ja vainot eivät kuitenkaan ole päättyneet – tällä hetkellä ihmisiä eri puolilla maailmaa pakenee yhä kodeistaan etsien turvaa. Olen yhä huolestuneempi joidenkin maiden toimenpiteistä, jotka voivat estää oikeuden turvapaikan hakemiseen kokonaan.

Kaikkien valtioiden on hallittava rajojaan tässä poikkeuksellisessa kriisissä sopivaksi katsomallaan tavalla. Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan saa johtaa siihen, että turvapaikkaväyliä suljetaan tai ihmisiä pakotetaan palaamaan vaaratilanteisiin.

Ratkaisuja on olemassa. Jos terveysriskejä tunnistetaan, käyttöön voidaan ottaa seulontatoimenpiteitä yhdistettyinä testaukseen, karanteeniin ja muihin toimiin. Niiden avulla viranomaiset pystyvät hallitsemaan turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten saapumista turvallisesti sekä noudattamaan samalla kansainvälisiä pakolaisten suojeluvaatimuksia, joiden tarkoituksena on pelastaa henkiä.

Näinä haastavina aikoina emme saa unohtaa niitä, jotka pakenevat sotia ja vainoja. He – kuten me kaikki – tarvitsevat solidaarisuutta ja myötätuntoa nyt enemmän kuin koskaan.”