Syyrian hätätilanne

Yli 5,6 miljoonaa ihmistä on paennut Syyriasta vuoden 2011 jälkeen ja hakenut turvaa Libanonista, Jordaniasta, Irakista ja muista maista.

Miljoonia ihmisiä on myös paossa kotiseudultaan Syyrian sisällä. Sodan jatkuessa toivo hiipuu nopeasti.UNHCR tekee parhaansa auttaakseen koko alueella.

Lahjoita nyt

11 miljoonaa

ihmistä ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan Syyriasta vuodesta 2011.

6 miljoonaa

ovat maan sisäisiä pakolaisia.

2,5 miljoonaa

naapurimaihin paenneista syyrialaisita ovat lapsia.

Lisä tietoja kriisistä löydät täältä

Päivitetty 17. maaliskuuta 2020

Miljoonat syyrialaiset pakenevat rajojen yli pommeja ja luoteja, jotka ovat tuhonneet heidän kotinsa.

Turkki on ottanut vastaan yli 2,7 miljoonaa rekisteröityä syyrialaista. Suurin osa heistä asuu kaupunkialueilla. Noin 260 000 heistä on sijoitettuna 23 pakolaisleiriin Hatayn, Gaziantepin, Kilisin ja Sanliurfan provinsseihin.

Libanonissa elämä on päivittäistä taistelua monille syyrialaisille pakolaisille, joilla on vähän tai ei yhtään taloudellisia resursseja. Noin 70 prosenttia heistä elää köyhyysrajan alapuolella, eli alle 3,84 Yhdysvaltain dollarilla päivässä. Varsinaisia pakolaisleirejä ei ole olemassa ja tämän vuoksi yli miljoona rekisteröityä syyrialaista elää maassa yli 1 700 yhteisössä ja paikassa, joissa he jakavat usein pienen asunnon muiden pakolaisperheiden kanssa täpötäysissä oloissa.

”He antoivat meille keksejä, juustoa, taateleita, kuivalihaa, kaikkea hyvää… Ja he antoivat meille mattoja, huopia ja keittiövälineitä.”

Fayzeh, kolmen lapsen äiti Jordanian Zaatari-leirillä

Jordaniassa yli 600 000 miestä, naista ja lasta on tällä hetkellä jumissa pakolaisina. Noin 80 prosenttia heistä elää kaupunkialueilla. Yli 100 000 pakolaista on löytänyt turvan Za’atar- ja Azraq-leireistä. Monet ovat tulleet maahan vähäisillä taloudellisilla resursseilla, jotka eivät riitä edes perustarpeiden kattamiseen. Ne ihmiset, jotka pystyivät aluksi käyttämään säästöjään tai saivat isäntäperheiltä tukea, tarvitsevat nyt enenevässä määrin apua. Myös Irakiin on saapunut yhä enemmän syyrialaisia ja sinne on nyt otettu vastaan liki 25 000 syyrialaista. Egyptissä UNHCR antaa suojaa ja apua yli 100 000 syyrialaiselle.

Pakolaisen elämä voi olla vaikeaa, mutta syyrialaisille kotiseuduilla on sitäkin ankarammat olot.

“Me ajattelimme, että ehkä oli meidän vuoromme kuolla. Mutta emme halunneet kuolla. Joten päätimme lähteä.”

Sahar, 25, syyrialainen pakolainen Libanonissa

Miten UNHCR auttaa?

Tarjoamme elintärkeää humanitaarista apua syyrialaisille pakolaisille. Autamme kaikkein haavoittuvaisimpia antamalla rahaa lääkkeisiin ja ruokaan, liesiä ja polttoainetta lämmitykseen, eristysmateriaalia telttoihin, lämpöhuopia ja talvivaatteita.

Vuoden 2016 alkupuolella, kun Syyrian sodan kuudes vuosi alkoi ilman merkkiä taistelujen päättymisestä, yhdistimme voimamme muiden Yhdistyneiden kansakuntien humanitaaristen järjestöjen ja kehitysjärjestöjen kanssa ja haimme 7,73 miljardin Yhdysvaltain dollarin edestä uutta elintärkeää rahoitusta auttaaaksemme 22,5 miljoonaa ihmistä Syyriassa ja eri puolilla aluetta.

Hakemuksen ensimmäinen osa on Regional Refugee and Resilience Plan (3RP), jota johtaa UNHCR. Tällä hankkeella haetaan 4,55 miljardia Yhdysvaltain dollaria 4,8 miljoonan naapurimaissa olevan pakolaisen ja neljän miljoonan vastaanottaneissa yhteisöissä olevan tukemiseksi. Toinen osa hakemusta on vuoden 2016 Syyrian humanitaarisen operaation suunnitelma (Syria Humanitarian Response Plan), jolla haetaan lähes 3,2 miljardia dollaria humanitaarisen tuen ja suojelun tarjoamiseksi 13,5 miljoonalle ihmiselle Syyrian sisällä.

Sinun avullasi voimme saada nämä asiat toteutumaan.

”Syyria on aikamme suurin humanitaarinen ja pakolaiskriisi. Se aiheuttaa jatkuvasti kärsimystä miljoonille ihmisille, minkä pitäisi aiheuttaa tuen vyöryn ympäri maailmaa.”

Filippo Grandi, UNHCR:n pakolaiskomissaari