'
;

Vaihtoehtoja leireille

Monille tulee sanasta "pakolainen" mieleen pitkät telttarivit tai muunlainen majoitus leirissä, jossa suurin osa asukkaista on riippuvaisia avun jakelusta. Mutta me uskomme, että leirien tulisi olla poikkeustapaus ja vain tilapäinen ratkaisu ihmisten pakkosiirtoihin

Erilaisia vaihtoehtoja on monia, ja ne riippuvat tekijöistä, kuten kulttuuri, lainsäädäntö ja kansallinen politiikka. Pakolaiset saattavat vuokrata tai omistaa tontin tai asunnon, jossa he asuvat. Käyttö voi olla myös epämuodollista tai he voivat asua muiden vieraina. Tällaiset vaihtoehdot tyypillisesti antavat pakolaisille mahdollisuuden harjoittaa oikeuksiaan ja vapauksiaan, tehdä mielekkäitä ratkaisuja omaan elämäänsä vaikuttavista asioista, osallistua yhteisönsä toimintaan ja elää riippumattomasti ihmisarvoa vastaavalla tavalla.

Jos leirejä ei voida välttää, tulisi asukkailla olla yhteyksiä isäntäyhteisöihin ja pääsy paikalliseen talousjärjestelmään, infrastruktuuriin ja palvelujen tuottamisjärjestelmiin. Tämän tulisi auttaa varmistamaan, että he tarvitsevat vain rajallisesti humanitaarista tukea.

UNHCR tiedostaa, että kun pakolaiset saavat asua yhteisöissä – kaupungissa tai maaseudulla – laillisesti, rauhassa ja ilman häirintää, heidän on helpompi ottaa vastuuta elämästään ja yhteisöstään. Pakolaisilla on henkilökohtaista osaamista ja voimavaroja, jotka voivat hyödyttää yhteisöjä, joissa he asuvat. Heillä on myös sisukkuutta, joustavuutta ja mukautuvuutta. Pakolaiset, jotka saavat säilyttää riippumattomuutensa, käyttää kykyjään ja kehittää kestäviä elinkeinoja, pärjäävät paremmin tulevien haasteiden edessä.