'
;

Suoja

Suoja on elintärkeä henkiin jäämisen mekanismi kriisien tai siirtymien aikoina. Se on tärkeää myös henkilökohtaisen turvallisuuden, omavaraisuuden ja ihmisarvon palauttamiseksi.

Keskeinen osa UNHCR:n suojelutehtävää on taata pääsy riittävään suojaan inhimillisissä hätätilanteissa. Me tarjoamme telttoja, jaamme suojapeitteitä ja kehitämme hätätilannetta varten toimintakeinoja ja -ohjeita. Annamme hätäapua ja kodin tunteen niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Kaupunkialueilla monet pakolaiset majoittuvat yhteen tai asuvat kelvottomissa julkisissa rakennuksissa, yhteiskeskuksissa, slummeissa ja epävirallisen tyyppisissä asumuksissa. Olosuhteet ovat usein ala-arvoiset, ja suojan tarjoaminen on erittäin haasteellista. Maaseutuympäristössä suojaa ja humanitaarista apua tarjotaan yleensä pakolaisleireillä.

Yli 2,6 miljoonaa pakolaista elää tällä hetkellä leireissä ympäri maailman, ja he ovat olleet poissa kotiseudultaan yli viisi vuotta, jotkut jopa kokonaisen sukupolven. Vaikka leirit voivat olla käytännöllisiä, erityisesti hätätilanteissa, leiritys johtaa moniin ongelmiin, kuten riippuvuuteen avusta ja eristäytymiseen.

Kylminä iltoina tai kuumina iltapäivinä apumme voi merkitä eroa elämän ja kuoleman välillä.
Toimitamme telttoja kolmesta keskuksestamme (Dubai, Kööpenhamina ja Durban), ja sen lisäksi UNHCR tarjoaa myös materiaaleja, kuten muovipeittoja ja -mattoja, joita voi käyttää yksinkertaisen suojan rakentamiseksi. Lisäksi voimme pitkittyneissä tilanteissa rahoittaa yhteisöllisten suojien kunnostamisen tai uusien kotien rakentamisen sekä tarjota kodittomille heidän tarvitsemansa materiaalit, että he voivat itse rakentaa uuden kodin itseapujärjestelmän piirissä.

UNHCR johtaa maailmanlaajuisen suojaryhmän (Global Shelter Cluster) toimintaa yhdessä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton (IFRC) kanssa. IFRC johtaa toimintoja luonnonkatastrofien yhteydessä, me johdamme toimintaa konfliktien vuoksi pakenemaan joutuneiden auttamisessa. Yhdessä autamme kokonaisia sukupolvia kotiin.