Fem år etter lanseringen av UNHCRs Utdanningsstrategi for flyktninger 2030, viser årets rapport om utdanning for flyktninger at selv om bemerkelsesverdig fremgang er oppnådd i utdanning og skolegang for flyktninger, gjenstår det fortsatt betydelige utfordringer. Nesten halvparten av verdens 14,8 millioner skolebarn i flyktningstatus er fortsatt utenfor skolesystemet.
Data fra 65 vertsland, viser at omtrent 7,2 millioner flyktningbarn går glipp av utdanning på grunn av en rekke faktorer, inkludert usikkerhet, mangel på inkluderende utdanningspolitikk, kapasitetsbegrensninger og språkbarrierer. Dette setter unge menneskers fremtidige velstand i fare og fratar dem muligheten til å oppfylle sitt potensial.
Gjennomsnittlige brutto innskrivningsrater for flyktninger for studieåret 2022-23 var 37 prosent for førskoletrinn, 65 prosent for grunnskoletrinn og 42 prosent for videregående skole. Global innskrivning av flyktninger i høyere utdanning, der barrierer inkluderer høye skolepenger og manglende pålitelig tilkoblingsmuligheter, endret seg ikke sammenlignet med fjorårets rapportering på 7 prosent, som er halvveis til målet om 15 prosent innen 2030 (15by30). Til tross for en økning i den globale befolkningen av flyktninger i alderen for høyere utdanning i 2023, holdt tallet seg på 7 prosent på grunn av en reell økning i antall flyktninger som er innskrevet i høyere utdanning, med nesten 50 000.
Rapporten viser også at kjønnsforskjeller i tilgangen til utdanning for flyktninger vedvarer, og mer enn 600 000 fordrevne ukrainske barn og ungdommer er fortsatt utenfor skolesystemet på grunn av den pågående krigen i hjemlandet, da de går inn i sitt fjerde forstyrrede skoleår.
“Utdanning kan være livreddende – bevisene er klare,” sa FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi. “Utdanning er forbundet med en lavere sannsynlighet for tenåringsgraviditet og tidlige ekteskap, noe som gir jenter muligheten til å forme sine egne skjebner. For gutter oversettes flere år med utdanning til en lavere sannsynlighet for risikofylt atferd, og dermed mindre vold og viktimisering. Og for alle, åpner utdanning dører til bedre tilgang til arbeidsmarkedet og gjør det mulig for flyktninger å tjene til livets opphold og støtte sine familier. Utdanning fører utvilsomt til bedre liv. Nå som vi nærmer oss 2030, la oss bekrefte vårt forpliktelse til barns og unges rett til å lære.”
Til tross for utfordringene har lovende fremgang blitt gjort de siste fem årene, med den nye rapporten som indikerer at tilgangen til utdanning for flyktninger har økt i noen viktige vertsland. Videre, selv om få flyktninger tar nasjonale eksamener, er andelen som består fortsatt høy, og noen ganger overstiger de til og med nasjonale gjennomsnitt.
Blant faktorene som har bidratt til fremgangen er den urokkelige innsatsen fra utdannings- og myndighetsaktører, høyere utdanningsinstitusjoner og utvidelsen av flaggskipsprogrammer som Albert Einstein German Academic Refugee Initiative, kjent som DAFI-stipendprogrammet. Rapporten viser også at sport tilbyr en redningslinje, som bringer barn og unge fra alle bakgrunner sammen rundt en felles interesse som ikke bare bygger relasjoner, men også fremmer og gir barn en følelse av verdi, trygghet og tilhørighet.
Nylig bidro det Globale Flyktningforumet i 2023 til å omsette prinsippet om internasjonal ansvarsdeling til konkret handling, gjennom løfter og bidrag på et høyt nivå, samt utveksling av evidensbaserte gode praksiser.
UNHCR oppfordrer vertsland, regjeringer, givere og partnere til å fortsette og akselerere bærekraftig internasjonalt samarbeid og innovative partnerskap for å møte utdanningsbehovene til flyktninger innen 2030. Ved å øke ressursene, utvide programmene og bruke effektive verktøy for å nå fordrevne eller statsløse barn, kan vi bygge grunnlaget for en fremtid som vil gjøre det mulig for flyktningbarn og unge å lære, blomstre og utvikle sitt potensial.
Del på Facebook Del på Twitter