2020 kan ende opp med rekordlav gjenbosetting av kvoteflyktninger, advarer UNHCR, FNs høykommissær for flyktninger, i dag.
“Vi hadde et skuffende lavt tak for gjenbosetting i utgangspunktet, en kvote på mindre enn 50 000 for hele året. Og dette ble ytterligere påvirket av at covid-19 utsatte reiser og satte noen bosettingsprogrammer på vent,” sier UNHCRs assisterende høykommissær Gillian Triggs.
Ifølge opplysninger fra UNHCR, ble det fra januar til september i år kun gjenbosatt 15 425 flyktninger, sammenlignet med 50 086 i samme periode i fjor.
“Nåværende tempo indikerer at det vil bli et av de laveste gjenbosettingsnivåene på nesten to tiår. Dette er et tilbakeslag for flyktningers beskyttelse og for vår evne til å redde liv og beskytte de mest sårbare,” sier Triggs.
UNHCR oppfordrer land til å gjenbosette så mange flyktninger som mulig i 2020, og å opprettholde kvotene for 2021.
Noen land har etablert eller trappet opp sine muligheter til å benytte seg av fleksible behandlingsmodaliteter og håndterer gjenbosettingsreiser uten risiko, med anbefalte protokoller på plass. UNHCR oppfordrer andre til å gjøre det samme.
“Å gi flere sikre og lovlige veier til beskyttelse, inkludert gjenbosetting, redder flyktningers liv og kan også gjøre at de sjeldnere tar til farlige reiser over land eller sjø,” sier Triggs.
Covid-19 satte livreddende evakuering av flyktninger fra Libya på vent den 12. mars, og evakueringen ble ikke startet opp igjen før den 15. oktober. Omtrent 280 flyktninger som tidligere ble evakuert til nødtransittfasiliteter i Niger og Rwanda venter nå på å reise til gjenbosettingsland, mens 354 venter på avgjørelser fra gjenbosettingsland.
Det er derimot oppmuntrende at flere gjenbosettingsland prioriterte avreiser fra Libanon da nedstengingstiltak ble opphevet, til stor lettelse for flyktningene som allerede var traumatiserte av den ødeleggende eksplosjonen i havnen i Beirut. Totalt reiste 1027 flyktninger fra Libanon til ni gjenbosettingsland i perioden fra august til september.
Til tross for følgene av covid-19 pandemien, har UNHCRs gjenbosettingsvirksomhet jobbet med å opprette og behandle saker gjennom hele året, og lagt frem gjenbosettingssaker for mer enn 31 000 flyktninger.
Blant flyktningene som ble bosatt i år, utgjorde syrere størsteparten (41 prosent), etterfulgt av kongolesere (16 prosent). Andre var fra 47 opphavsland, inkludert Irak, Myanmar og Afghanistan. De fleste hadde behov for rettslig og fysisk beskyttelse, andre var ofre for vold eller tortur, eller var sårbare kvinner og barn.
Et sentralt formål med den globale avtalen om flyktninger (Global Refugee Compact) er å beskytte flyktninger bedre og sørge for at land som er vert for store flyktningbefolkninger mottar bedre støtte. Enten med gjenbosetting eller på andre måter. UNHCR anser ansvaret for verdens flyktninger som et globalt og felles ansvar, derfor anmoder vi flere land til å delta i programmet og gjenbosette flyktninger, gjenforene familier og gjøre andre bosettingsmuligheter tilgjengelige for flyktninger.
Del på Facebook Del på Twitter