'
;

Krisen i Den sentralafrikanske republikk (CAR)

Den sentralafrikanske republikk (CAR) er et av verdens fattigste land.

Landet har vært plaget av uroligheter i årevis, og siden mai 2017 har nye og harde sammenstøt mellom væpnede grupper resultert i et stigende omfang av lidelse, død og ødeleggelse av eiendom.

Gi nå

622 000

flyktninger i Den sentralafrikanske republikk


641 000

internt fordrevne i Den sentralafrikanske republikk

Full statistikk

Oppdatert 27. oktober 2020

”Jeg mistet alt: hjemmet mitt, slekten min, identiteten min. Ungene mine sover på gulvet.”

Zainaba, enke og mor til fire, fordrevet i Bangui

I desember 2013 ble hundretusener av mennesker tvunget til å flykte fra hjemmene sine da voldshandlinger spredte seg i Den sentralafrikanske republikk (CAR). Soldater drepte sivile på brutalt vis, plyndret hjemmene deres og brant landsbyene ned til grunnen. Siden da er nesten 468 000 flytninger fra CAR blitt tatt imot i Kamerun, Tsjad, Den demokratiske republiken Kongo og Republikken Kongo. Til tross for at valget i februar 2016 gikk fredelig for seg, er 415 000 mennesker fortsatt internt fordrevne inne i Den sentralafrikanske republikken.

Midt i det som virket som en gradvis tilbakevending til fred og stabilitet, ble det igjen kaos midt i juni 2016, da sammenstøt mellom den tidligere Seleika-alliansen og anti-Balaka militsen ble intensivert i det nordvestlige CAR. De terroriserte inntil 30 000 mennesker i CAR, og tvang nesten 6 000 kvinner, barn og eldre til å søke tilflukt i nabolandene Tsjad og Kamerun.

Tusenvis av mennesker måtte gå i ukesvis, og gjemme seg i skogen i et desperat forsøk på å komme seg unna, noen ganger uten å ha verken mat eller drikke. De som kommer til oppsamlingsstedene for flyktninger er traumatisert av volden de har vært vitne til, og vi har sett et ekstremt høyt antall under- og feilernærte. I denne nødsituasjonen, som er blant de krisene i verden som har fått minst økonomisk støtte, mangler mange selv den mest grunnleggende hjelp de trenger for å overleve. Både mat, helse, husly, vann og sanitære tjenester er de viktigste utfordringene som er nødvendig for flyktninger som lever utenfor offisielle oppsamlingssteder, og for de lokalsamfunnene som tar i mot dem.

UNHCR og partnere har fornyet invitasjonene til giverne om å øke støtten til programmene i CAR og nabolandene.

 

Den sentralafrikanske republikk: Dataportal for operasjonen