FN förbereder sig för en massflykt på 1 miljoner människor från Mosul

FN:s flyktingorgan (UNHCR) förbereder sig nu för ”det värsta”, då det förväntas att hundratusentals familjer i Mosul kan behöva fly för sina liv. Den förväntade militära offensiven mot staden kan komma att tvinga en miljon människor på flykt.

United Nations High Commissioner for Refugees Filippo Grandi speaks with a displaced family in their tent at Debaga camp in the Kurdistan Region of Iraq. © UNHCR/Ivor Prickett
© High Commissioner Grandi in Iraq

FN:s flyktingorgan (UNHCR) förbereder sig nu för ”det värsta”, då det förväntas att hundratusentals familjer i Mosul kan behöva fly för sina liv. Den förväntade militära offensiven mot staden kan komma att tvinga en miljon människor på flykt.

FN:s flyktingorgan uppmanar nu människor att donera pengar, eftersom dessa människor kommer att behöva skydd, mat och vatten. Bland dessa människor kommer det också att finnas många nödställda barn samt människor som behöver akut sjukvård.

Vänligen donera nu – Det är kanske endast frågan om några timmar innan tusentals familjer flyr Mosul”, skriver UNHCR på sin hemsida.

”Vi har lager av livräddande förnödenheter, men för att kunna bemöta den fulla omfattningen av denna nödsituation, behöver vi mera av dessa och vi kan inte göra detta ensamma. Vi har mindre än hälften av de medel som behövs för att svara på denna nödsituation. Hjälp oss att säkerställa att dessa utsatta familjer överlever”, säger UNHCR i sin deklaration.

FN:s flyktingkommisarie Filippo Grandi har uppmanat den irakiska regeringen att skydda civila, då en stor militär offensiv för att återta Mosul från Daesh nu pågår.

”Från vårt perspektiv är skyddandet av civila det viktigaste elementet i denna operation”, berättade Grandi för reportrar under en presskonferens i Baghdad.

Grandi talade bara några timmar efter inledandet av en mark- och luftoperation för att återta Iraks näst största stad, som var hem till närmare 2,5 miljoner människor innan den intogs av militanta grupper i juni 2014. FN:s flyktingkommisarie underströk att Iraks premiärminister Haider Al-Abadi och hans regering försäkrat honom om att skyddandet av civila kommer att vara en del av deras militära strategi för att återta staden.

Den militära offensiven mot Mosul inträffar då antalet människor, som fördrivits på grund av krig i Irak, redan nått 3,3 miljoner eller närmare en tiondel av landets befolkning. Grandi, som är på ett fyra dagars besök i Irak, har besökt läger för fördrivna människor i den kurdiska regionen i Irak.

Rusul, som är en ung irakisk kvinna som flytt sin hemstad nära Mosul, berättade för Grandi om den rädsla och förödelse som hon och andra fördrivna människor lämnat bakom sig.

”Det finns fortfarande rädsla”, sade den unga irakiska kvinnan. ”Våra hus brändes och förstördes. Lyckligtvis är livet här bättre. De har varit väldigt hjälpsamma mot oss”.