Unga flyktingidrottare tävlar på världsmästerskap i Finland

Flyktingidrottare briljerar på VM i Finland.

Dominic, 18, och Lydia, 17, tävlar för flyktinglaget i IAAF:s U20-VM i Finland. © UNHCR/Pinja Naamaka

Lydia, 17, och Dominic, 18, tävlar bland tusentals unga friidrottare och deltagare från hela världen under IAAF:s U20-VM i Finland, men de tävlar inte för nåpot specifikt land, utan som en del av flyktinglaget – för att visa upp sin talang men också för att rikta uppmärksamhet mot den globala flyktingsituationen som helhet.

När 17-åriga Lydia Mamun intar startposition inför 800-metersloppet i IAAF:s (Internationella friidrottsförbundets) U20-VM i Tammerfors, Finland, är det en dröm som går i uppfyllelse.

”Jag vill göra min far stolt – och kanske kunna hjälpa mina bröder och systrar i framtiden”, säger hon. “Min far har stöttat mig mycket i mitt intresse för löpningen. Han ringde till och med för att önska mig lycka till innan jag reste till Finland.”

“En dag ska jag bli läkare och hjälpa min familj och min by”, säger Lydia Mamun. © UNHCR/Pinja Naamaka

 

Lydia och hennes sex syskon flydde från Sydsudan i efterdyningarna av inbördeskriget. Tillsammans med deras far fann de säkerhet i det stora flyktinglägret i Dadaab i nordvästra Kenya.

Lydia har alltid varit mycket intresserad av löpning men att utveckla sin talang som friidrottare har många gånger varit en utmaning. Att bo i ett läger gör det svårt att träna professionellt.

Som en del av ett initiativ som stöds av UNHCR, FN:s flyktingorgan, och Tegla Loroupe Peace Foundation bor Lydia nu i utkanten av Nairobi med 25 andra flyktingidrottare där de får möjlighet att träna, förbättra sin löpning och gå i skola.

“En dag ska jag bli läkare och hjälpa min familj och min by”, säger Lydia innan start. Idag springer hon för flyktinglaget, en möjlighet att bli sedd av en global publik tillsammans med nya friidrottsvänner från hela världen. Och stora talang går inte att ta miste på. Lydia sätter nytt personligt rekord med tiden 2.29,73 på 800-metersloppet i Finland.

Men Lydia är inte ensam i Tammerfors. Deltar i tävlingen i grenen 1500 m gör också Dominic Lokolong, en 18-årig flykting från Sydsudan som brukade bo i Kakumalägret med sin bror. Han tror att löpningen kommer att hjälpa honom att få ett bättre liv i framtiden.

”Jag hoppas att jag en dag kommer vinna medalj eller till och med slå ett rekord. Då kan jag hjälpa mina föräldrar i Sydsudan och min bror att flytta från lägret. Löpningen är mitt liv”, säger Dominic innan han sätter personligt rekord med tiden 3.59,63 i 1500-metersloppet.

Utöver många nya vänner och att ha roligt slår båda idrottarna också sina personliga rekord vid IAAF:s U20-VM i Finland. © UNHCR/Pinja Naamaka

 

IAAF:s U20-VM, som varar i sex dagar och började den 10 juli, har lockat fler än 1400 unga idrottare från nästan 150 länder som tävlar i olika grenar. Men det är första gången någonsin som flyktinglaget deltar.

“Vi har fått så många nya vänner från hela världen. Jag är mycket glad”, säger Dominic och tackar IAAF för möjligheten att delta i U20-VM och många andra tävlingar. Han hoppas på en karriär inom Sports management inom en snar framtid och det ser ljust ut för honom.

Tränaren Joseph Domongole har jobbat med laget sedan 2013. Han är imponerad av idrottarnas insats och arbetsmoral.

“Jag är väldigt glad över att båda idrottarna har satt personliga rekord men det viktigaste för mig är att de får synas. Den här erfarenheten kommer att boosta deras självförtroende och det kommer inte dröja länge innan vi ser en medalj”, försäkrar han stolt.

Tränaren Joseph Domongole hjälper Dominic att förbereda sig inför loppet. © UNHCR/Pinja Naamaka

 

Flyktinglaget som tränar med den världsberömda kenyanska maratonlöparen ambassadör Tegla Loroupe deltar i många evenemang i Kenya och utomlands. Projektet omfattar både pedagogiskt stöd och atletiskt deltagande samt ger idrottarna chansen att förverkliga sina drömmar i vuxen ålder.

Flyktingidrottsprojektet startades i Kenya 2013. Internationella olympiska kommittén uppmanade idrottare från projektet att delta i de olympiska spelen i Rio de Janeiro, Brasilien, för första gången någonsin 2016.

Deltagarna i flyktinglaget står i rampljuset resten av sin tid i Tammerfors. Många supportrar vill träffa friidrottarna, ta selfies och säga några uppmuntrande ord. Än så länge har de fått vänner från Portugal, Indien, Lettland, Finland, Kuba, Uganda, Nigeria, Sverige, Bulgarien, Frankrike, Guam, Barbados, Jamaica och Sydafrika – och turneringen är inte klar ännu.

Flyktinglaget från vänster till höger: Eliza Lopilale (lag Chaperone), Dominic Lokolong (flyktingidrottare, 1500 m herrar), Lydia Mamun (flyktingidrottare, 800 m damer), Joseph Domongole (tränare). © UNHCR/Pinja Naamaka

 

Dominic och Lydia äter typisk finsk frukost med kavring på hotellet i Tammerfors den fjärde dagen. De tävlar inte längre men tycker det är kul att lämna hotellet och träffa sina nya vänner igen.

“Det har varit jätteroligt hittills och jag ser fram emot att de kommande dagarna få lära mig mer av det finska folket och de andra idrottarna”, säger Dominic och skyndar ut från hotellet för att åka tillbaka till Tammerforsstadion.