Frågor & svar: ”Internationell solidaritet har aldrig varit viktigare än nu”

UNHCR, FN:s flyktingorgan, arbetar för att skydda flyktingar från COVID-19 genom att säkra att de inkluderas i nationella vaccinationsprogram. I Libanon – ett av världens främsta mottagarländer med cirka 850 000 registrerade syriska flyktingar – har regeringen beslutat att ge flyktingar samma rätt till hälsovård och vaccin som lokalbefolkningen. Jakob Århem från Sverige är en av UNHCR:s folkhälsoansvariga i landet och förklarar varför det är så viktigt att inkludera flyktingar i dessa initiativ för att kunna få stopp på pandemin.

 

På vilket sätt har pandemin påverkat flyktingar i Libanon?

”Situationen för flyktingar och libaneser var svår även före pandemin. Redan innan COVID-19 befann sig Libanon i en djup ekonomisk kris med stora inrikespolitiska spänningar. Det pågick ofta protester och en stor del av landets infrastruktur påverkades.

Smittspridningen av COVID-19 var här först mycket begränsad, men till ett högt pris. Under våren 2020 införde regeringen strikta åtgärder med bland annat nedstängningar och utegångsförbud. Försvårat av det redan tuffa ekonomiska läget tvingades flera företag att stänga och många arbetstillfällen försvann.

Även om flyktingar inte drabbats lika hårt av coronaviruset som man först fruktade har de ekonomiska konsekvenserna slagit hårt. Många flyktingar har förlorat sina jobb och sin försörjning under pandemin.”

Tretton år gamla Bakr är syrisk flykting och arbetar på en mataffär och som matleverantör för att hjälpa till att försörja sin familj i Barja, Libanon. © UNHCR/Diego Ibarra Sánchez

Hur ser flyktingars tillgång till coronatest ut?

”Flyktingar i Libanon har rätt till samma hälsovård som libanesiska medborgare. Utmaningen – för både flyktingar och libaneser – är den höga kostnaden för sjukvård i landet. Libanesiska medborgare har ofta försäkring eller tillgång statligt stöd för att täcka en del av sjukvårdskostnaden. Flyktingar har sällan försäkring och täcks inte av det statliga stödet – och får därför stöd genom UNHCR.

Det finns flera sätt att testa sig för COVID-19 i Libanon, men det kostar ofta pengar. UNHCR har ett särskilt program för flyktingar som gör att de kan testa sig gratis om man uppvisar symtom eller nyligen har varit i kontakt med någon som har smittats.

En fördel för syriska flyktingar i Libanon, jämfört med flyktingar i många andra delar av världen, är att den stora majoriteten talar det lokala språket och bor i områden tillsammans med libaneser; på så sätt kan de ta del av samma information som lokalbefolkningen.”

 

Kommer flyktingar i Libanon få tillgång till vaccin?

”Den libanesiska regeringen har sagt att alla som bor i Libanon kommer att omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet. Detta inbegriper även syriska och palestinska flyktingar samt andra grupper som tvingats fly. Alla kommer att få lika tillgång till vaccin och på samma ställen – det kommer alltså inte att drivas en parallell kampanj för flyktingar.

Från ett folkhälsoperspektiv är det oerhört viktigt att flyktingar inkluderas i det nationella vaccinationsprogrammet, eftersom så många som möjligt måste vaccineras för att vi ska kunna hejda spridningen av COVID-19. Pandemin angår oss alla. Om den inte hanteras på platser som Libanon riskerar man att viruset muterar sig och därmed förlänger pandemin.”

Mouhamad, 37, är syrisk flykting och leker med sin treåriga dotter Yasmine Al Sham på deras balkong i Barja, Libanon. © UNHCR/Diego Ibarra Sánchez

Vad kommer UNHCR att göra för att underlätta att flyktingar får tillgång till vaccin?

”UNHCR kommer att kommunicera med flyktingar i Libanon genom våra volontärer, direkta WhatsApp-meddelanden och andra kanaler. Vaccinationskampanjen har redan påbörjats och riktar först in sig på sjukvårdspersonal, personer över 75 och vissa andra riskgrupper. Tanken är att flyktingar – precis som lokalbefolkningen – registrerar sig online och sedan informeras om hur de kan få vaccinet.

Under pandemin har UNHCR gett stöd till det libanesiska sjukvårdssystemet för att säkra att även flyktingar får hjälp. Rent praktiskt betyder det att vi bland annat har bidragit med sjukhussängar, respiratorer och syrgas. UNHCR hjälpte också till att sätta upp tillfälliga coronaavdelningar i anslutning till vissa sjukhus i landet. UNHCR kommer troligtvis att bidra med ytterligare stöd till logistiken runt vaccinationsprogrammet när det blir dags för större grupper att vaccineras.”

 

Vad är den största utmaningen för flyktingar i Libanon nu?

”Majoriteten av flyktingar i Libanon är från Syrien och vi är naturligtvis medvetna om att krisen i Syrien nu är inne på sitt tionde år. Från att ha befunnit sig i världens mediefokus får Syrienkonflikten och situationen för syriska flyktingar nu allt mindre uppmärksamhet och stöd. Det finns en märkbar trötthet bland givare, som är särskilt tydlig under pandemin då länder har blivit allt mer fokuserade på inrikesfrågor i skuggan av COVID-19. Flyktingarna är däremot i högsta grad fortfarande här, epidemin är inte över, och den ekonomiska situation fortsätter att förvärras. Det betyder att vi för varje år har mindre pengar att spendera på en situation som blir allt värre.

Effekterna av pandemin och hur de hanteras runtom i världen angår oss alla. En situation där varje land bara ser till sig självt är inte långsiktigt hållbar. Internationell solidaritet har aldrig varit viktigare än nu.”

Page 1 of 2