Nödläge i Irak

Miljoner irakier har tvingats fly sina hem efter årtionden av våld och konflikter.

Många har flytt i skräck, ofta utan något annat med sig än de kläder de hade på sig. Deras begränsade ekonomiska resurser har gått åt till mat och boende, och de är nu i desperat behov av nödhjälp.

Donera

3,1 miljoner

tvångsförlyttade i Irak


1,2 miljoner

förskjutna i tillfälliga bosättningar


Senaste informationen

Uppdaterad November 2016

 

”Vi hade inget annat val än att åka eftersom det inte var säkert för våra barn. Vi lämnade allt – kläder, möbler, till och med maten.”

Nafa Jihad, 40, pappa

Över 3 miljoner irakier har tvångsförflyttats inom landets gränser sedan början av 2014 och nästan 220 000 är flyktingar i andra länder. Massavrättningar, systematiska våldtäkter och fruktansvärda våldshandlingar är vardag, och mänskliga rättigheter, lag och rätt är under ständig attack. I slutet av 2016 beräknas över 11 miljoner irakier vara i behov av humanitär hjälp.

Nästan 1,8 miljoner irakier och syrier har flytt till den kurdiska regionen i Irak, dit 20 procent av befolkningen har tvångsförflyttats. Samhällen, myndigheter och infrastruktur är nära bristningsgränsen.

Vad gör UNHCR för att hjälpa?

UNHCR befinner sig på plats i Irak och omkringliggande områden. Vi ger skydd och livsnödvändig hjälp som tält, madrasser och andra basförnödenheter. Men situationen förvärras och våra förråd håller på att sina.

Vi behöver ditt stöd.