Nödläge i Centralafrikanska republiken

Centralafrikanska republiken är ett av världens fattigaste länder.

Det har varit oroligt i flera årtionden men efter att presidenten avsattes under en statskupp ledd av Seleka-rebeller i mars 2014, kastades den redan sköra befolkningen ned i kris.

Donera

462,476

flyktingar i Centralafrikanska republiken


420,681

internflyktingar i Centralafrikanska republiken

Full statistik(??)

Uppdaterad 30 November 2016

”Jag har förlorat allt: mitt hem, min kropp, min identitet. Mina barn sover på golvet.”

Zainaba, änka med fyra barn på flykt i Bangui

 

I december 2013 tvingades hundratusentals människor på flykt från sina hem när våldet spred sig i Centralafrikanska republiken och militanta styrkor brutalt mördade civila, plundrade hem och brände ner byar. Sedan dess har nästan 468 000 flyktingar från Centralafrikanska republiken vistats i Kamerun(??), Tchad(??), Demokratiska republiken Kongo(??) och Republiken Kongo(??). Trots fredliga val i februari 2016 är över 415 000 människor fortfarande på flykt inom landet.

En successiv övergång mot fred och stabilitet övergick återigen i kaos i mitten av juni 2016 på grund av att striderna mellan tidigare medlemmar av Seleka-alliansen och anti-Balaka-milis intensifierades i nordvästra delen av Centralafrikanska republiken. De terroriserade upp till 30 000 människor inom Centralafrikanska republiken och tvingade nästan 6 000 kvinnor, barn och äldre att fly till närliggande Tchad och Kamerun.

Tusentals människor vandrar i veckor och gömmer sig i skogarna i en desperat flykt, ibland utan att ha något att äta eller dricka. De som kommer fram till flyktinglägren är traumatiserade av det våld som de bevittnat, och vi har sett ovanligt många fall av allvarlig undernäring. Detta är en av världens sämst finansierade nödsituationer och många har inte ens det nödvändigaste för att överleva. Mat, hälsa, tak över huvudet, vatten och hygien är det viktigaste för de flyktingar som vistas utanför de formella lägren och för de byar de vistas i.

UNHCR och våra partners har förnyat jakten på bidrag för att kunna öka stödet för program i Centralafrikanska republiken och grannländerna.

Centralafrikanska republiken: portal för operativa data(??)