Nödläget i Syrien

Mer än fem miljoner människor har flytt från Syrien sedan 2011. De söker säkerhet i Libanon, Jordanien, Irak och i flera andra länder. Ytterligare miljontals människor är internflyktingar i Syrien och hoppet bleknar snabbt allteftersom kriget fortgår.

Donera

UNHCR arbetar hårt för att hjälpa till, och leder ett koordinerat arbete över hela regionen. Tillsammans med våra partner, icke-statliga organisationer och värdregeringar erbjuder vi en livlina till de som behöver den.

Miljoner syrier flyr över gränserna, på flykt undan de bomber och kulor som ödelägger deras hem.

I Turkiet finns nu mer än 3,3 miljoner registrerade syrier. Majoriteten av dem lever i städerna och ungefär 260 000 bor i 23 flyktingläger i provinserna Hatay, Gaziantep, Kilis och Sanliurfa.

I Libanon är livet en daglig kamp för många syrier, de har få eller inga resurser alls. Runt 70 procent lever under fattigdomsgränsen på mindre än 3,84 dollar per person och dag. Det finns inga formella flyktingläger, vilket innebär att mer än en miljon registrerade syrier lever utspridda i över 1700 samhällen och mindre orter i landet. Ofta delar de små, mycket enkla bostäder med andra flyktingfamiljer under trångbodda förhållanden.

”De gav oss kex, ost, dadlar och torkat kött – allt var mycket bra … Och de gav oss mattor, filtar och köksutrustning.”

Fayzeh, trebarnsmor, Zaatarilägret i Jordanien.

I Jordanien är mer än 650 000 män, kvinnor och barn för närvarande fast i exil. Cirka 80 procent av dem lever i tätorterna och fler än 139 000 har funnit en tillflykt i lägren Za´atari och Azraq. Många har anlänt med begränsade medel för att täcka ens de mest grundläggande behoven, och de som i början kunde förlita sig på besparingar eller understöd från värdfamiljer är nu mer och mer i behov av hjälp.

Till Irak har också ett ökande antal syrier anlänt, och där finns nu nästan 25 000. UNHCR ger skydd och hjälp till mer än 10 000 i Egypten.

Men även om ett liv i exil kan vara svårt är livet hemma ännu svårare för syrierna.

“Det kändes som om det kanske var vår tur att dö. Men vi ville inte dö. Därför beslöt vi oss för att fly.”

Sahar, 25 syrisk flykting i Libanon

Vad gör UNHCR för att hjälpa?

Vi tillhandahåller livräddande humanitär hjälp för syriska flyktingar, hjälper de mest sårbara med kontanter till läkemedel och mat, med kaminer och bränsle för uppvärmning, isolering för tält, värmefiltar och vinterkläder.

Under våren 2016 när kriget i Syrien gick in på sitt sjätte år och inget slut på striderna kunde skönjas, anslöt vi oss till andra humanitära samt utvecklingsagenturer inom Förenta Nationerna för att vädja om SEK 68,94 miljarder i livsviktig ny finansiering för att hjälpa 22,5 miljoner människor i Syrien och över hela regionen.

Den första aspekten av vår vädjan är den regionala återhämtningsplanen för flyktingar 3RP (Regional Refugee and Resilience Plan) som leds av UNHCR. 40,58 miljarder kronor behövs för att hjälpa 4,8 miljoner flyktingar i grannländerna och fyra miljoner i värdsamhällen. Den andra aspekten är den humanitära svarsplanen för Syrien 2016 som ansöker om närapå SEK 28,54 miljarder för att ge humanitärt stöd och skydd till 13,5 miljoner människor inne i Syrien.

Du kan hjälpa oss att göra skillnad.

”Syrien är den största humanitära flyktingkrisen i våra dagar. Miljontals människor drabbas av den pågående konflikten och deras lidande måste mötas av en våg av stöd från resten av världen.”

– Filippo Grandi, UNHCR:s flyktingkommissarie