'
;

Flyktingar

Tänk dig att du skulle vara tvungen att fly från ditt eget land för att komma i säkerhet. Om du hade tur, hade du tid att lägga ner några saker i en väska. Om inte, fick du helt enkelt slänga allt du hade för händer, och bara rusa iväg.

Flyktingar är människor, som är på flykt från konflikter eller förföljelse. De definieras och skyddas i enlighet med internationell lag och kan inte fördrivas eller skickas tillbaka till situationer, där deras liv eller frihet är i fara. UNHCR har hjälpt sådana människor i över ett halvt århundrade.

Det kan vara svårt att föreställa sig livet som flykting. Men för nästan 20 miljoner människor världen över är detta den skrämmande verkligheten.

År 2014 steg antalet flyktingar till 14,4 miljoner. Ytterligare 5,1 miljoner registrerade flyktingar hjälps i omkring 60 läger i Mellanöstern av UNRWA (FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern), som startades 1949 för att hjälpa fördrivna palestinier. Skyddet av flyktingar har många olika aspekter. Dessa innefattar garantin att inte skickas tillbaka till farliga situationer, tillgång till rimliga och effektiva asylprocedurer och åtgärder för att säkerställa att deras mänskliga rättigheter respekteras, i väntan på en varaktig lösning.

UNHCR arbetar dygnet runt för att klara allt detta, men vi kan inte göra det ensamma. Ditt stöd hjälper oss att fortsätta med att ge miljoner människor det skydd som räddar deras liv.