Situatie Syrische vluchtelingen in Libanon zeer zorgwekkend

Uit onderzoek van UNHCR, UNICEF en WFP blijkt dat 71% van Syrische huishoudens in Libanon onder de armoedegrens leeft.

Syrian refugee Rouqaya (4) wears mismatched summer slippers as she stands next to her shelter in an informal settlement in Ghazzeh, Bekaa. Rouqaya and her family fled their home in Deir el Zor in Syria and found refuge in the Bekaa Valley, where winter can get very harsh and temperatures drop to below zero. ; More than half a million refugee children in Lebanon will be exposed to the cold this winter and will be at an increased risk of health problems and illnesses. This winter, UNHCR is launching a digital campaign to assist vulnerable refugees in Lebanon and the region. Through the campaign’s online platform - https://donate.unhcr.org/warmth - individuals can make contributions to help refugees survive the cold season.

“Syrische vluchtelingen in Libanon knopen met moeite de eindjes aan elkaar”, zegt Amin Awad, Director van het UNHCR-bureau voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “Ze blijven in een zeer kwetsbare situatie zitten, afhankelijk van internationale hulp. Zonder deze hulp, zou hun situatie nog schrijnender zijn.”

Door middel van enquêtes onder Syrische vluchtelingen in Libanon, de Vulnerability Assessment of Syrian Refugees (VASyR), is in kaart gebracht onder welke omstandigheden mensen leven en tegen welke problemen ze aanlopen. Dit is de vierde keer sinds 2013 dat het onderzoek is uitgevoerd.

In 2014 en 2015 zagen wij een flinke toename van het aantal mensen onder de armoedegrens. In 2016 is aan deze toename een einde gekomen, dankzij het werk van hulporganisaties.
Hoewel de situatie over het algemeen niet is verslechterd in vergelijking met vorig jaar, blijft de situatie van de vluchtelingen nog altijd zeer zorgwekkend. Families blijken door hun laatste spaargeld heen te zijn en wenden zich tot schadelijke overlevingsmechanismes, zoals het te werk zetten van kinderen, uithuwelijken van minderjarige dochters, en het eten van slechts 1 maaltijd per dag.

Het rapport: Vulnerability Assessment of Syrian Refugees in Lebanon 2016 (PDF)