UNHCR: dit is beslissend moment voor Syrië 

Hoewel er hoop is op vrede, blijft het lijden van de Syrische bevolking onverminderd groot. “Het is een gezamenlijk falen.” 

syrie

Nasreen Ahmed Sweii vluchtte met haar vier kinderen uit Homs, Syrië, nadat haar echtgenoot was vermoord. © UNHCR/Lynsey Addario

 Met de ingang van het zevende jaar van het wrede conflict in Syrië, doet de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR een verzoek aan de internationale gemeenschap om het lijden van de miljoenen van onschuldige burgers in Syrië en de buurlanden te verzachten.

“Dit is een beslissend moment,” zegt Filippo Grandi, de Hoge Commissaris van de VN-Vluchtelingenorganisatie. “Tenzij drastische maatregelen worden genomen om vrede en veiligheid voor Syrië te versterken, zal de situatie verslechteren.”

13,5 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig in Syrië. 6,3 miljoen mensen zijn ontheemd binnen de Syrische landsgrenzen, 4,9 miljoen, het merendeel vrouwen en kinderen, wonen als vluchteling in de buurlanden. De buurlanden staan zwaar onder druk door de maatschappelijke, economische en politieke gevolgen hiervan.

“Uiteindelijk gaat het Syrische conflict niet om cijfers, het gaat om mensen,” voegt Grandi toe. “Families zijn uiteengerukt, onschuldige burgers zijn gedood, huizen en bedrijven zijn vernietigd, middelen van bestaan zijn vermorzeld. Het is een gezamenlijk falen.”

UNHCR zal hulp en bescherming blijven bieden aan de slachtoffers van dit conflict, in Syrië en in de regio. UNHCR en partners hebben de afgelopen jaren levensreddende hulp geboden aan miljoenen mensen. In 2016 kregen 4 miljoen mensen in Syrië hulp in de vorm van voedsel, medicijnen, beddengoed en keukenspullen. Daarvan kregen 1 miljoen mensen extra hulp om de bitterkoude winter te overleven. UNHCR en partners hebben bijna 5 miljoen Syrische vluchtelingen en hun gastlanden voorzien van hulp en bescherming, door onder andere onderwijs, gezondheidszorg en onderdak aan te bieden.

Met het voortduren van het conflict, schiet de financiering van deze hulp helaas tekort. Begin april zal een conferentie plaatsvinden in Brussel over de toekomst van Syrië. Ook de financiering van de humanitaire hulp zal besproken worden. De VN heeft een bedrag van $8 miljard nodig om dit jaar de benodigde humanitaire hulp aan Syriërs in Syrië en daarbuiten te kunnen leveren.

“Deze financiering zal niet voor een einde aan het lijden van de Syrische bevolking zorgen. Maar het kan wel de groeiende armoede en ellende kenteren. We hebben momenteel niet de middelen beschikbaar die nodig zijn,” zegt Grandi.

UNHCR hoopt dat de recentelijke vredesinitiatieven leiden tot een blijvende oplossing. “Vredesbesprekingen alleen zorgen er niet voor dat mensen veilig naar huis kunnen terugkeren,” zegt Grandi. “Maar als vrede en veiligheid kunnen worden gehandhaafd, dan kunnen we beginnen aan de grootste wederopbouw van deze generatie. Tot die tijd is het essentieel dat humanitaire hulp beschikbaar blijft voor degene die het nodig hebben.”