Azraq: het eerste ‘groene’ vluchtelingenkamp ter wereld

Samen met de IKEA Foundation, heeft UNHCR deze week de eerste zonne-energiecentrale in een vluchtelingenkamp geopend. De inwoners van vluchtelingenkamp Azraq in Jordanië zitten nu niet langer zonder elektriciteit.

azraq-solar-energy

© IKEA Foundation/Vingaland AB

Hier worden ruim 20.000 Syrische gezinnen die twee jaar lang verstoken waren van elektriciteit nu van duurzame energie voorzien. Dit is mogelijk dankzij de wereldwijde actie ‘Beter licht, beter leven’ van de IKEA Foundation in de IKEA woonwarenhuizen.

Het vluchtelingenkamp Azraq bevindt zich in een afgelegen gebied in het noorden van Jordanië. Het gebrek aan elektriciteit zorgde voor veel problemen in het dagelijkse leven van de bewoners. Azraq is nu het eerste vluchtelingenkamp ter wereld waar een zonne-energiecentrale is gebouwd. In Jordanië zijn de kosten van elektriciteit erg hoog, maar in Azraq kan UNHCR vluchtelingen nu gratis van energie voorzien. Het geld dat zo kan worden bespaard, wordt geïnvesteerd in andere voorzieningen.

Levens verlichten
“Vandaag beleven we een bijzondere mijlpaal. We maken het leven van de vluchtelingen in Azraq met deze zonne-energiecentrale letterlijk een beetje lichter. Dit heeft niet alleen een symbolische betekenis, maar zorgt ook voor een meer veilige omgeving voor inwoners van het vluchtelingenkamp. Bovendien hebben kinderen nu de mogelijkheid om ook ’s avonds te studeren”, vertelt Kelly T. Clements van UNHCR. Per Heggenes, CEO van de IKEA Foundation, vertelt: “Met deze zonne-energiecentrale bespaart UNHCR miljoenen dollars. Bovendien zorgt ze voor een forse CO2-reductie en betere leefomstandigheden voor zeer kwetsbare kinderen en hun families.”

Beter licht, beter leven
De zonne-energiecentrale, waarin 8,75 miljoen euro is geïnvesteerd, is geheel door de IKEA Foundation gefinancierd dankzij de wereldwijde actie ‘Beter licht, beter leven’ in IKEA woonwarenhuizen. Met een donatie van 1 euro per verkochte ledlamp aan UNHCR maakt de IKEA Foundation het mogelijk om onderwijs en duurzame energie binnen handbereik van vluchtelingen te brengen. De campagne bracht in totaal 30,8 miljoen euro op.