Meer dan een miljoen kinderen op de vlucht voor geweld in Zuid-Soedan

Volgens UNICEF en UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, zijn al meer dan een miljoen Zuid-Soedanese kinderen gevlucht voor het geweld dat momenteel Zuid-Soedan verscheurt.

A South Sudanese refugee looks out of a truck before being transported to the recently established Imvepi settlement, at the Imvepi Reception Centre, Arua District, Northern Region, Uganda. ; More than 1.5 million South Sudanese refugees have fled to neighbouring countries in the region, around half of which are located in Uganda. More than two-thirds of South Sudanese refugees living in Uganda have arrived since the outbreak of violence in Juba in July 2016. Currently, the influx shows little sign of abating, with more than 116,000 South Sudanese refugees having fled to Uganda in 2017 alone.

“Het gruwelijke feit dat bijna 1 op de 5 kinderen in Zuid-Soedan gedwongen zijn thuis heeft moeten verlaten, laat zien hoe vernietigend dit conflict is voor de meest kwetsbare inwoners van dit land,” zegt Leila Pakkala, UNICEF’s regionale director voor Oost- en Zuidelijk-Afrika. “Tel hierbij de meer dan 1 miljoen kinderen die momenteel ontheemd zijn in Zuid-Soedan. De toekomst van een generatie is in geding.”

Volgens VN-statistieken is 62 procent van de meer dan 1,8 miljoen vluchtelingen uit Zuid-Soedan onder de 18 jaar. De meeste kinderen zijn gevlucht naar Oeganda, Kenia, Ethiopië en Soedan.

“Er is geen vluchtelingencrisis die me meer zorgen baart dan de crisis in Zuid-Soedan,” zegt Valentin Tapsoba, director van het UNHCR Afrika-bureau. “Dat vluchtelingenkinderen het slachtoffer zijn van deze noodsituatie is ontzettend zorgelijk. Wij, de hele humanitaire gemeenschap, hebben urgente, toegewijde en lange-termijnsteun nodig om hun levens te redden.”

In Zuid-Soedan zijn meer dan duizend kinderen vermoord of gewond sinds het begin van het conflict in 2013, en naar schatting 1,14 miljoen kinderen zijn op de vlucht in eigen land.

Driekwart van de kinderen gaat niet naar school – dit is het hoogste aantal niet-schoolgaande kinderen ter wereld.

Het trauma, zonder thuis zitten, de angst en de stress die veel kinderen ondervinden is slechts een deel van wat de crisis teweegbrengt. Kinderen lopen het risico om als kindsoldaat te worden gebruikt, en met de beschadigde traditionele gemeenschapsstructuren, lopen ze ook meer kans om slachtoffer te worden van geweld, seksueel misbruik en uitbuiting.

Meer dan 75.000 vluchtelingenkinderen in Oeganda, Kenia, Ethiopië, Soedan en Congo hebben zonder hun ouders of voogd de grens overgestoken, omdat ze geen familie meer hebben of omdat ze hun familie zijn kwijtgeraakt.

Vluchtelingenfamilies die naar de buurlanden zijn gevlucht op zoek naar veiligheid en opvang worden geconfronteerd met nog een catastrofe dit regenseizoen: hun kinderen lopen extra bescherming- en gezondheidsrisico’s doordat ze geen goed dak boven hun hoofd hebben. Veel meer hulp is nodig om ervoor te zorgen dat elke vluchtelingenfamilie een veilige plek heeft om te wonen, en toegang heeft tot noodhulp zoals voedsel, water, bescherming, onderwijs en medische zorg.

UNICEF heeft $181 miljoen nodig voor Zuid-Soedan en Zuid-Soedanese vluchtelingen in de regio om de acute nood van vluchtelingen te kunnen verlichten in 2017. Momenteel is slechts 52 procent van dit bedrag voorhanden.

UNHCR-medewerkers zijn ter plaatse, ze vangen Zuid-Soedanese vluchtelingen op bij de grenzen en geven noodhulp waar mogelijk. Er is een chronisch tekort aan financiering, die ervoor zorgt dat het bieden van levensreddende hulp onder druk komt te staan. UNHCR heeft $781,8 miljoen nodig voor Zuid-Soedan en Zuid-Soedanese vluchtelingen in de regio, slechts 11% van dit bedrag is gefinancierd.