Het Refugee Food Festival komt naar Amsterdam

Persbericht – UNHCR en de NGO Food Sweet Food maken vandaag bekend dat het Refugee Food Festival dit jaar wordt georganiseerd in dertien Europese steden, waaronder Amsterdam. Het Refugee Food Festival is een burgerinitiatief waarbij de kookkunsten en integratie van vluchtelingen centraal staat.

The menu and the different dishes made by Hussam.The Cafe con leche restaurant had opened his kitchen to the syrien refugee chef, Hussami. Like every restaurant during the festival the place was full and people really enjoyed tasting Hussam's food, for a syrian brunch and a gouter all the afternoon. ; Between December 19th and 23rd, five restaurants in Strasbourg are opening their kitchens to refugee chefs for the second edition of the Refugee Food Festival following the huge success of the REFUGEE FOOD FESTIVAL in Paris in June 2015. The restaurants are adding dishes designed by refugee chefs to their menus from Monday 19th to Friday 23rd December in order to showcase refugees’ culinary talents and bring together different cultures. The event, organised by Food Sweet Food and the UN Refugee Agency (UNHCR), aims - through the universal power of food - to change the way we look at refugees, while also allowing people to indulge in tasty treats. The festival kicked off with taster events on the 5th and 6th December, where refugee chefs from Afghanistan and Tibet served up their native dishes in Strasbourg’s Kleber Square Sharing Village in partnership with Le Mandala restaurant.

Naast Amsterdam, zal de 2017 editie van het Refugee Food Festival plaatsvinden in Parijs, Brussel, Madrid, Athene, Florence, Rome, Milaan, Bari, Marseille, Bordeaux, Lyon en Lille. Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Rond deze tijd, van 15 tot 30 juni, zullen meer dan vijftig restaurants hun keukens openstellen voor vluchtelingen-chefs uit o.a. Afghanistan, Eritrea, Iran, Somalië, Syrië en Oekraïne.

Het initiatief ging vorig jaar van start toen de Franse NGO Food Sweet Food de handen ineensloeg met UNHCR, en samen met partners, burgers, gemeenten, restaurants en bedrijven het Refugee Food Festival realiseerde.

De eerste editie in Parijs in juni 2016 was een groot succes. Restaurants waren volgeboekt, voor alle chefs was het een impuls voor hun culinaire carrière en er was veel (internationale) media-aandacht, o.a. van de New York Times en Al Jazeera.

“Het Refugee Food Festival is een prachtig project dat burgers en vluchtelingen samenbrengt rond een positieve culturele ervaring, namelijk het plezier van het koken en het genieten van lekker eten,” zegt Vincent Cochetel, directeur van het Europese bureau van UNHCR. “Het helpt ook bij het creëren van aandacht voor vluchtelingen en het schept kansen voor de vluchtelingen-chefs, die zo hun talenten kunnen tonen en via deze weg kunnen integreren,” voegt hij eraan toe.

“We zijn gebeld door mensen van over de hele wereld die dit concept wilden overnemen,” zei Marine Mandrila, een van de oprichters van het festival. “Dit is geweldig nieuws voor alle betrokkenen: vluchtelingen krijgen de kans om hun vaardigheden te laten zien en hun culinaire tradities aan het publiek te tonen; bezoekers krijgen de kans om tijdens een culinaire ervaring een nieuwe cultuur te ontdekken.”

“Het festival heeft me geholpen om vrienden te maken,” bevestigt Emad, een Syrische chef-kok die tijdens het eerste Refugee Food Festival kookte. “Het was vooral belangrijk voor mij, omdat ik zo een nieuwe cultuur, een nieuw land en een nieuwe taal ontdekte.“

Vanwege het succes hebben Food Sweet Food en UNHCR een toolkit ontwikkeld voor diegenen die een Refugee Food Festival willen organiseren in hun stad. De toolkit verzamelt input van zowel chefs, klanten, partners als vluchtelingen.

EINDE PERSBERICHT

De exacte planning en lijst van deelnemende restaurants worden binnenkort bekend gemaakt.

Over Food Sweet Food

Food Sweet Food is een Franse NGO die in 2013 werd opgericht om culinaire tradities over de hele wereld te promoten. De oprichters, Marine Mandrila en Louis Martin, hebben de afgelopen drie jaar in achttien landen gereisd en gekookt met de lokale bevolking. Dit project heeft hen ervan overtuigd dat eten een fantastische manier is om mensen met elkaar te verbinden, om te delen en om te ontdekken.

Uit de beweging zijn de volgende zaken voortgekomen: o.a. een documentaireserie op Planète+, een reiskookboek bij La Martinière Editions, een rubriek over eten op France Inter radio en het burgerinitiatief dat het Refugee Food Festival werd.

Over UNHCR

UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Al meer dan 65 jaar coördineren wij over de hele wereld hulpacties om vluchtelingen te beschermen en oplossingen te zoeken. UNHCR heeft twee keer de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. De 12.000 medewerkers van UNHCR werken in meer dan 128 landen.

Voor mediavragen kunt u contact opnemen met:

UNHCR

In Nederland: Femke Joordens, [email protected], +31 70 0250 1807

Food Sweet Food

Elsa Colonna, [email protected], +33 6 65 56 70 38 (Engels- en Franstalig)