Nieuw record: een miljoen Zuid-Soedanezen gevlucht naar Oeganda

Een miljoen Zuid-Soedanese vluchtelingen hebben sinds juli 2016 hun toevlucht gezocht in Oeganda. Meer dan 85 procent van de mensen die zijn gevlucht naar Oeganda zijn vrouwen en kinderen.

zuid-soedan-ii

UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, pleit voor meer steun van de internationale gemeenschap voor zowel de Zuid-Soedanese vluchtelingensituatie als Oeganda.

Gemiddeld 1.800 Zuid-Soedanezen arriveren dagelijks in Oeganda. Naast een miljoen Zuid-Soedanese vluchtelingen in Oeganda, zijn er nog meer dan een miljoen Zuid-Soedanese vluchtelingen in de Centraal Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Kenia en Soedan.

Meer dan 85 procent van de mensen die zijn gevlucht naar Oeganda zijn vrouwen en kinderen. Zij spreken over barbaars geweld, waarbij gewapende groepen huizen verbranden met de bewoners nog binnen, mensen voor de ogen van hun familie vermoorden, vrouwen en meisjes verkrachten en jongens kidnappen om ze als kindsoldaten te gebruiken.

Met de duizenden nieuwe vluchtelingen per dag, is het voor ons steeds lastiger om de benodigde hulp te kunnen leveren. Voor ons werk in Oeganda hebben we slechts 21 procent van het benodigde budget ontvangen.

Dit heeft gevolgen voor de noodhulp en basisvoorzieningen die we leveren. In juni heeft het VN-Wereldvoedselprogramma de voedselrantsoenen moeten verkleinen. In Noord-Oeganda hebben de medische klinieken een tekort aan dokters en medicijnen. De tekorten hebben ook gevolgen voor het onderwijs: schoolklassen van 200 kinderen zijn niet ongebruikelijk, en veel kinderen stoppen met school omdat de dichtstbijzijnde school te ver weg is.