Somalische tiener heeft grote dromen voor de toekomst

De grote droom van de 14-jarige Manaal? Stewardess worden! “In het vliegtuig voelde ik de hele tijd vlinders in mijn buik.”

“Ik ben maar één keer met het vliegtuig geweest en dat was toen we vanuit Somalië hier aankwamen”, zegt Manaal, die via gezinshereniging naar Nederland is gekomen. “Ik zag een film over een stewardess en zij zag er zo mooi en slim uit, dat ik besloot om ook stewardess te worden.”

Manaal is een van de twaalf vluchtelingenkinderen die in Europa wonen en meedoen aan een nieuw project dat hun de kans geeft om weer te dromen. De jonge vluchtelingen en asielzoekers in België, Duitsland, Nederland, Oostenrijk, en Zwitserland vertellen in de Dream Diaries over hun dromen in hun nieuwe thuisland.

“In het vliegtuig voelde ik de hele tijd vlinders in mijn buik”

De serie is gemaakt door de Humans of Amsterdam fotografe Debra Barraud, haar collega Benjamin Heertje, de Nederlandse online creator Annegien Schilling, filmaker Kris Pouw en UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie.

Manaal droomt ervan om stewardess te worden. Een foto toont haar zittend op de vleugel van een vliegtuig, zwevend door een prachtige avondhemel. Manaal heeft vijf jaar lang haar vader niet gezien. Hij was als eerste naar Europa gevlucht, zodat zijn gezin door middel van gezinshereniging veilig na kon reizen. “Toen we op het vliegveld aankwamen zag ik eindelijk mijn vader weer”, vertelt Manaal aan het team van Dream Diaries. “Ik rende naar hem toe en heb hem een hele dikke knuffel gegeven.”

“Wanneer kinderen hun thuisland ontvluchten, laten ze alles achter, behalve hun hoop en dromen”, zegt co-creator Debra Barraud, die met het fotografieproject Humans of Amsterdam al meer dan 400.000 Facebook-volgers heeft. “Door het project zagen we de kracht van deze kinderen en hoe zij met de juiste hulp alles kunnen bereiken”.

Wil jij net als Debra en Annegien ook #WithRefugees steunen? Teken dan de wereldwijde petitie van UNHCR. Regeringsleiders worden hierin gevraagd om vluchtelingen veiligheid, onderwijs en kansen te bieden zodat zij hun dromen waar kunnen maken.

Meer Dream Diaries? Kijk op onze Nederlandstalige of Engelstalige pagina.

Manaal’s quotes komen van het verhaal van @humansofamsterdam