7 jaar oorlog in Syrië. 7 bijzondere beelden

7 lange jaren oorlog in Syrië. Kapotgeschoten straten, gebombardeerde wijken en miljoenen mensen op de vlucht. Het zijn schrijnende beelden die nog lang nabranden op je netvlies. Toch vonden wij tussen de puinhopen ook verrassend hoopvolle en zelfs poëtische beelden. Elk moment, elk brokstuk en elk beeld heeft een verhaal. Wij kozen 7 bijzondere afbeeldingen voor je uit.

Dit restaurant in Oost-Aleppo heropent haar deuren

Ondanks dat bijna het hele gebouw is verwoest, besloot Abu Ahmad de deuren van zijn restaurant in Oost-Aleppo te heropenen. Het etablissement ligt pal tegenover de historische citadel van Aleppo, ooit een trekpleister voor toeristen. “Ik heb dit restaurant geërfd van mijn grootouders. Zij hebben hier meer dan vijftig jaar lang gegrild lamsvlees verkocht aan bezoekers.” Voordat de oorlog uitbrak in Syrië, was Aleppo een bruisende metropool, met paleizen, moskeeën, hammams en een stadshart dat op de UNESCO werelderfgoedlijst stond. Sinds 2016 zijn de gevechten in Oost-Aleppo gestaakt en keren mensen met hulp van UNHCR voorzichtig terug naar hun huizen. (Foto: 2017)

Zo houd je je hoofd boven water

De 17-jarige Mohammed, die Syrië in zijn eentje is ontvlucht, krijgt zwemles. Hij woont op Lesbos, waar sinds 2012 extra kwetsbare vluchteligen worden opgevangen. Griekenland kende de afgelopen jaren een enorme toename van vluchtelingen, veelal uit Syrië, Afghanistan en Irak. Voor veel kinderen en jongeren zoals Mohammed, die de angstaanjagende overtocht in gammele bootjes over de Middellandse Zee maar ter nauwernood overleefden, is zwemmen een vaardigheid die hun leven voorgoed verandert. (Foto: 2016)

Als je goed kijkt, is dit een bitterzoet plaatje

“Ik wil graag naar school, maar mijn familie heeft geen geld dus moet ik werken.” De elfjarige Mahmoud (links) en zijn vriend Zacharias (13 jaar) kunnen niet meer naar school. Ze grillen vlees en verkopen suikerspinnen in de grotendeels verwoeste stad Aleppo. (Foto: 2017)

Zo worstelt Amir zich terug

“Ik moet nieuwe kampioenen kweken” Amir Awad was nationaal kampioen worstelen in Syrië. Hij won zijn eerste toernooi toen hij 11 jaar oud was, en werd in totaal 18 keer achter elkaar landskampioen worstelen in Syrië. In 2012 ontvluchtte Amir zijn geboortestad Idlib, nadat een raket op zijn wijk terecht kwam. Hij vond veiligheid in Egypte, waar Amir de Syrian Sports Academy oprichtte. Een plek waar hij een nieuwe generatie Syrische sporters opleidt.

Het verhaal van de koppige kleermaker

De 46-jarige Mazen verloor zijn huis en zijn bedrijf tijdens de oorlog. Maar deze koppige kleermaker gaf niet op. Hij zette twee naaimachines in dit verlaten wrak langs de kant van de weg en doopte de oude oranje bus om tot werkplaats. Sindsdien heeft Mazen een nieuwe ‘winkel’. UNHCR helpt mensen zoals Mazen met een kleine lening zodat zij een onderneming kunnen opzetten of, zoals in het geval van Mazen, ergens anders kunnen voortzetten. Zo zorgen we ervoor dat mensen die alles moesten achterlaten, toch zelf inkomsten verdienen om brood op de plank te krijgen – voor zichzelf en hun familie. (Foto: 2016)

Aux Champs-Elysées in Za’atari

“…Au soleil, sous la pluie, à midi ou à minuit, il y a tout ce que vous voulez aux Champs-Elysées…”

Zes kilometer ten zuiden van de Syrische grens vind je een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld: Za’atari. Dit kamp in Jordanië ontstond vlak nadat de oorlog in Syrië in alle hevigheid losbarstte. Samen met de Jordanese overheid organiseerde UNHCR dit kamp, dat in rap tempo uitdijde naar de grootte van een flinke stad, met zo’n 80.000 inwoners. Midden in het kamp vind je een drukke ‘winkelstraat’, die al snel werd omgedoopt tot de Champs-Elysées. Dé plek waar mensen werken, inkopen doen en elkaar ontmoeten. (Foto: 2015)

Surf support

“Niets is onmogelijk. Dit is de belangrijkste les die ik heb geleerd door te surfen.” Voordat de zestienjarige Ali de kust van Libanon bereikte, had hij nooit eerder een zee gezien. Ali ontvluchtte in zijn eentje het geweld in Aleppo en kwam terecht in Jiyeh, een kustplaats in Libanon met een levendige surf community. Ali raakte gefascineerd door de zee en de mogelijkheden om op een plank de golven te bedwingen. Hij leerde zichzelf zwemmen, en met een zelfgemaakt surfboard van afval ondernam Ali zijn eerst surfpogingen. Algauw werd hij ontdekt door de Libanese Surf School, kreeg een eigen wetsuit, een surfboard en training. Ali heeft zijn plek gevonden in de community, die hij zelf zijn ‘nieuwe familie’ noemt. (Foto: 2017)

UNHCR coördineert de noodhulp aan vluchtelingen in de Syrische regio.

Wij zorgen voor onderdak en verstrekken voedsel, overlevingspakketten en medische hulp.

Dit kunnen we niet alleen. Help alsjeblieft.

GEEF NU

€ 15   Dekzeil om een noodtent waterdicht te maken


€ 30   Noodpakket (dekens, kleding, waterfles)


€ 50   Help een gezin een week overleven