Ballerina’s en vluchtelingen vormen dansgezelschap

Nog nooit eerder hadden ze gedanst, maar de drie vluchtelingen in het dansgezelschap United Moves hebben de smaak te pakken. Mo vertelt: ‘Ik hou van een uitdaging. Als het niet lukt dan ga ik door tot het beter gaat dan de vorige keer.’

De 28-jarige Mo uit Iran is vastberaden om de nieuwe danspassen onder de knie te krijgen. Nieuw is het zeker voor de mannen. De Eritrese Fitsum danste pas voor het eerst in Nederland: “Hiervoor had ik het alleen in een film gezien.”

United Moves is een dansgezelschap met vluchtelingen en ballerina’s, opgericht door Sharon Kleinegris, eigenaresse, danslerares en choreografe van balletstudio Sharon Kleinegris in Den Haag. “We hoorden in 2015 veel negatieve geluiden over vluchtelingen. We zijn toen zelf op onderzoek uitgegaan.”

Sharon vertelt: “We zijn begonnen met het organiseren met workshops. Het begon informeel, we zijn ook gaan bowlen, en naar het strand geweest. Het had ook een fysiek aspect, in het begin zag ik dat sommige jongeren last hadden van ondervoeding.”

De band tussen de dansers

De Syrische Firas hoorde via vrienden over de dansworkshops. Firas: “Ik was benieuwd naar de sfeer, en ik wilde het wel gaan proberen. Het is zo gezellig. Er is echt een band ontstaan tussen de dansers, echt heel mooi.”

De groep is nu een stuk kleiner dan voorheen. Na twee jaar van het dansen met een grote groep besloot Sharon dat het tijd was voor een verandering. “De feedback die we hebben gekregen was zo positief. We werken nu aan een repertoire. Om de ambitie door te trekken, wilde ik verder met een kleine gemotiveerde selectie.”

Beginnen aan klassiek ballet

Niet alleen is de groep kleiner, ook de dansroutine is anders. Sharon: “We zijn begonnen met moderne dans, maar sinds vorige week doen we voor het eerst klassiek.” Voor de drie mannen is dit nieuw, maar de drie vrouwen in het gezelschap, Anna, Stefanie en Pauline, dansen van kleins af aan al klassiek. Stefanie: “Ik was gewend aan alleen ballerina’s, dus dat we nu duet dansen, maakt het leuk en spannend.”

De groep is hecht. Na de dansles eten ze met z’n allen. Mo vertelt: “Het voelt als thuis. Ik wil blijven dansen, want ik wil mijn familie niet in de steek laten.”

-> Wil je United Moves zien optreden?

Dat kan:

Op 27 mei 2018, bij Piqnique Royal in de Paleistuinen, Den Haag

Op 7 juli 2018, in theater De Nieuwe Regentes, Den Haag