Dagelijkse strijd, successen en moed van vrouwen

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Dé dag waarop we aandacht vragen voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen. Vrouwen en meisjes op de vlucht zijn vaak extra kwetsbaar. Wij zetten graag vier vrouwen in het zonnetje, omdat zij zich op inspirerende wijze hebben ingezet voor vrouwelijke vluchtelingen.

© Thomas Duffé

Olympisch zwemster redt levens op zee

Toen de motor van hun bootje tijdens hun vlucht naar Griekenland stilviel, bedachten de 17-jarige Syrische Yusra Mardini en haar zus Sara zich geen moment. Ze sprongen in zee en duwden de boot urenlang richting het vasteland. Yusra’s zwemkunsten vielen op, en ze kwalificeerde zich voor deelname aan het Olympisch vluchtelingenteam tijdens de Olympische Spelen in Rio. Ze traint momenteel 15 keer per week, omdat ze zich wil kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Bovenop haar intensieve trainingsschema, maakt ze ook nog tijd vrij om te pleiten voor vluchtelingenrechten als jongste UNHCR ambassadeur ooit. Yusra weet waarover ze het heeft: “Voor ons was de keuze, of je vlucht en misschien ga je dood onderweg, of je blijft en je gaat elke dag dood.”

© UNHCR/Ivor Prickett

Angelina Jolie VN-Vluchtelingenambassadeur voor het leven

Angelina Jolie is samen met haar dochters Zahara (13) en Shiloh (11) op bezoek geweest in het Za’atari vluchtelingenkamp in Jordanië. Ze bezochten het TIGER-girls project. De Syrische TIGER meisjes – dat staat voor ‘These Inspiring Girls Enjoy Reading’ – krijgen in het kamp huiswerkbegeleiding. Angelina Jolie is speciale gezant voor UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie. Ze bezocht Syrische vluchtelingenfamilies om aandacht te vragen voor hun situatie. De meerderheid van de Syrische vluchtelingen leeft namelijk onder de armoedegrens. Angelina Jolie reist al meer dan 15 jaar de wereld over om vluchtelingen een hart onder de riem te steken. Haar ervaringen hebben haar zo aangegrepen, dat ze pleit voor meer rechten voor vluchtelingen bij regeringsleiders. “Ik ben zo trots op het werk van UNHCR, de levens die ze redden, en de mensen die ze helpen. Deze organisatie maakt het verschil.”

 

© UNHCR/Brian Sokol

Fietsende zuster Angelique helpt vrouwen in nood

Elke dag fietst zuster Angelique Namaika vele kilometers over hobbelige wegen om vrouwen in nood te helpen. De Congolese non moest zelf vluchten in 2008, dus ze weet hoe traumatisch het vluchten kan zijn voor de vrouwen die ze bijstaat. Voor haar werk heeft ze in 2013 de UNHCR Nansen Refugee Award gekregen. Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan mensen die zich op een buitengewone manier voor vluchtelingen hebben ingezet. Angelique helpt dag in dag uit vrouwen die moesten vluchten, door ze een beroep te leren, zoals broodbakster of naaister. Zo hoopt ze dat vrouwen weer kunnen terugkeren naar hun gemeenschap, hun trauma’s kunnen verwerken, en financieel onafhankelijk kunnen worden.

© UNHCR/Santiago Arcos Veintimilla

Carmen heeft haar eigen schoenenlijn opgericht

De Colombiaanse Carmen Perea was zwanger toen ze tien jaar geleden naar Ecuador vluchtte. Met veel moeite lukte het Carmen om een eigen zaak op te richten, waar ze schoenen maakte. Haar leven veranderde toen ze de bekende Ecuadoraanse schoenenontwerper Ile Miranda ontmoette. Ile Miranda was onder de indruk van Carmen’s zelfgemaakte schoenen. Samen hebben ze een gladiatorsandaal op de markt gebracht. Carmen is trots op de door haar ontworpen gladiatorsandaal. Voor haar symboliseert de sandaal de dagelijkse strijd van vrouwen, hun successen en hun moed.