Refugee Food Festival 2018 gaat internationaal

UNHCR en Food Sweet Food lanceren de derde editie van het Refugee Food Festival. Van 12 tot 30 juni 2018 zal het festival plaatsvinden in 14 steden wereldwijd. Een grote groep enthousiaste vrijwilligers is de drijvende kracht achter de organisatie.

De Irakese vluchtelingenchef Adhraa bereidt een 3-gangenmenu voor in het Amsterdamse restaurant Box Sociaal © UNHCR/Ahmet Polat

Dit jaar vindt het festival plaats in Amsterdam, Athene, Bologna, Bordeaux, Brussel, Kaapstad, Lille, Lyon, Madrid, Marseille, New York, Parijs, San Francisco en Straatsburg. Het is de eerste keer dat het festival wordt georganiseerd in steden buiten Europa.

Michelin-sterrenrestaurants & eetcafés

Meer dan 100 verschillende restaurants verwelkomen vluchtelingen-chefs in hun keuken dit jaar. De chefs zijn onder andere afkomstig uit Afghanistan, Irak, Oekraïne, Rwanda, Soedan en Somalië. Zij maken unieke gerechten uit hun thuisland. Deelnemende restaurants variëren van simpele eetcafés tot wereldberoemde restaurants met een Michelin-ster.

Het Refugee Food Festival is een prachtig project dat Amsterdammers en vluchtelingen samenbrengt rond een mooie culinaire ervaring, namelijk het plezier van het koken en het genieten van lekker eten. We nodigen graag iedereen uit om naar het festival te komen en dit zelf te ervaren,” zegt Andrea Vonkeman, Directeur UNHCR Nederland.

Doel van het festival

Met het festival willen we de talenten van vluchtelingen laten zien, een impuls geven aan de culinaire carrières van de vluchtelingen-chefs, en mensen laten kennismaken met lekker eten.

Verschillende chef-koks die deelnamen tijdens vorige edities hebben een baan gevonden in de horeca in hun nieuwe land, vanwege de ervaringen en het netwerk dat ze konden opbouwen tijdens het festival.

Door het Refugee Food Festival realiseerde ik me dat we kunnen opbouwen wat we hebben verloren. Ik weet dat dit festival honderden vluchtelingen in Europa heeft geholpen om hoop te vinden,” vertelt Sousana, vluchtelingen-chef tijdens het festival in 2017.

Vrijwilligers

Een grote groep enthousiaste vrijwilligers helpt UNHCR en Food Sweet Food met het organiseren van het festival. In hun eigen stad matchen zij vluchtelingen-chefs aan restaurants, en ondersteunen ze de chefs in hun zoektocht naar werk in de horeca.

Dit is een belangrijk aspect van het festival”, zegt Louis Martin van Food Sweet Food, “het betrekken van lokale bevolking draagt bij aan het verwelkomen van vluchtelingen.”

Het programma zal binnenkort te zien zijn op de website van het festival en de Facebook pagina.

Over het Refugee Food festival

 Het Refugee Food festival is een burgerinitiatief gestart door Food Sweet Food, in samenwerking met UNHCR. Food Sweet Food, opgericht in 2013, is een organisatie die mensen verbindt door het promoten van culinaire tradities. UNHCR is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Al meer dan 65 jaar coördineert UNHCR over de hele wereld hulpacties om vluchtelingen te beschermen en oplossingen te zoeken.

Meer lezen? Kijk dan op onze Refugee Food Festival pagina