Taalklas krijgt ambulance op bezoek

‘Als je bang bent voor bloed, kan je hier dan ook werken?’ Het is een van de vele vragen die ambulancechauffeur Jeroen krijgt tijdens zijn bezoek aan de taalklas in Breda. Het is onderdeel van de IMC Weekendschool on Tour, waar vluchtelingen- en migrantenkinderen kennismaken met verschillende beroepen.

De zestien leerlingen zitten in de taalklas van basisschool De Fontein in Breda en komen uit China, Filipijnen, Iran, Somalië en Syrië. ‘Naast taal, krijgen de kinderen zo ook iets mee van de Nederlandse maatschappij,’ zegt Anouk Tijnagel, projectleider van de IMC Weekendschool on Tour.

Scholen enthousiast

‘IMC Weekendschool bestaat al twintig jaar, maar de activiteiten in de taalklassen zijn pas sinds 2016 aan de gang,’ vertelt Anouk. ‘Er was eind 2015, begin 2016 zoveel negatieve berichtgeving rond vluchtelingen. Ik dacht: ‘daar moeten we wat mee.’

Anouk heeft toen een pilotserie van drie lessen ontworpen en aangeboden. ‘De scholen waren hier heel enthousiast over. Ze vroegen om meer lessen en een structureel programma voor deze leerlingen.” Door middel van donaties kon het programma verdergaan en uitbreiden naar meerdere locaties.

Leren welke beroepen er zijn

Zo komt het dat de ene week een advocaat voor de klas staat, dan weer een journalist, en vandaag dus Jeroen de ambulancechauffeur. Hij heeft een groot boek meegenomen met hierin uitleg over de ambulance. ‘Jullie krijgen er ook één mee naar huis om te lezen.’ De Syrische Lydia vraagt verbaasd: ‘Zo’n groot boek?’ Jeroen antwoordt met een glimlach: ‘Nee, jullie boek past in de rugzak.’

Hartslag meten

Het enthousiasme van de 11-jarige leerlingen wordt nog groter als ambulancechauffeur Jeroen de hartslagmeter pakt. Khaled is de gelukkige deelnemer die de plakkers op zijn pols krijgt, de klas leest z’n hartslag: 87. Daarna gaat Khaled een rondje rennen over het schoolplein. Bij terugkomst meten Jeroen en de klas opnieuw zijn hartslag. ‘Veel hoger!’

Kijkje nemen in de ambulance

De kinderen mogen nog een kijkje nemen in de ambulance, en dan zit de les erop. Anouk vraagt aan de klas of ze nog weten welk nummer ze moeten bellen. In koor roepen ze ‘112’. De Syrische Hannan vond het heel leuk binnen in de ambulance. De Chinese Bob merkt op: ‘Jeroen heeft een mooie baard.’

Momenteel wordt het programma van IMC Weekendschool on Tour bij taalklassen in Amsterdam, Breda, Haarlem, Hilversum, Rotterdam en Zaandam aangeboden.  Meer weten? http://www.imcweekendschool.nl/imc-on-tour