Actueel: regenseizoen houdt aan, situatie voor Rohingya-vluchtelingen ernstig

Het regenseizoen in Bangladesh houdt aan. Rohingya-vluchtelingen in kamp Kutupalong lijden onder de gevolgen van de zware regenval en velen vrezen dat de situatie de komende maanden sterk verergert. UNHCR werkt dag en nacht om vluchtelingen veilig en droog te houden.

Ongeveer 42.000 Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar lopen ernstig gevaar. Want de aanhoudende regen is niet alleen heel vervelend, het veroorzaakt ook gevaarlijke landverschuivingen en overstromingen, precies daar waar deze vluchtelingen hun onderkomens hebben gebouwd. UNHCR werkt dag en nacht om zoveel mogelijk hulp te bieden. Daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Al voor 15 euro zorg jij dat een vluchtelingengezin hun tent waterdicht kan maken.

Regenseizoen houdt aan, situatie in vluchtelingenkampen is ernstig

De nietsontziende moessonregens blijven voortduren en zorgen in de vluchtelingenkampen voor levensgevaarlijke situaties. De regens die in juni zijn begonnen, veroorzaakten al tientallen landverschuivingen. Hierdoor zijn onderkomens ingestort en wegen veranderd in modderstromen. Tientallen mensen raakten gewond en één vluchteling is om het leven gekomen als gevolg van de hevige storm en regenval.

Rohingya-vluchtelingen vrezen opnieuw voor hun leven

“Eén storm, en we worden allemaal weggevaagd,” waarschuwt weduwe Ayesha Begum, terwijl de regen onheilspellend op het tentdoek klettert. Haar buurvrouw Hamida (25 jaar) houdt haar 6-maanden oude dochter stevig vast: “We doen wat we kunnen om onze huizen veilig te maken, maar we zijn doodsbang. We hebben hulp nodig.”

Duizenden Rohingya vrouwen zoals Ayesha en Hamida zijn ontkomen aan het geweld in Myanmar en hebben de levensgevaarlijke vlucht naar Bangladesh overleefd, maar zijn opnieuw doodsbang.

Hamida woont letterlijk aan de rand van een afgrond. Duizenden Rohingya-vrouwen zoals Ayesha en Hamida zijn ontkomen aan het geweld in Myanmar en hebben de levensgevaarlijke vlucht naar Bangladesh overleefd, maar zijn opnieuw doodsbang. 

UNHCR hulpverlening in vluchtelingenkamp

Hulpverleners van UNHCR werken samen met vluchtelingen en collega-hulporganisaties om tenten en hutten te verstevigen of zo snel mogelijk naar veilig gelegen grond te verhuizen. Tot nu toe hebben we al 18.000 vluchtelingen naar een veilige plek kunnen helpen.

Rohingya op de vlucht

Sinds augustus 2017 zijn meer dan 670.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht, uit angst voor het geweld in Myanmar. De Rohingya zijn een staatloze moslimminderheid in Myanmar. Voor augustus 2017 leefden naar schatting 200.000 Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh, inmiddels is dat aantal opgelopen naar bijna 900.000 Rohingya-vluchtelingen.

Grootste aantal vluchtelingen ter wereld

Meer dan de helft van de vluchtelingen heeft toevlucht gezocht in de bestaande vluchtelingenkampen Kutupalong en Balukhali. Dit is meer dan de opvangcapaciteit van deze vluchtelingenkampen aankan. Mensen slapen bij vluchtelingenfamilies, in scholen en onder tentzeilen. Er zijn provisorische kampen buiten de officiële vluchtelingenkampen. Met 602.400 vluchtelingen heeft deze locatie nu het grootste aantal vluchtelingen ter wereld.

Meer informatie over Rohingya-vluchtelingen: