Olympisch zwemster redt levens op zee

In 2015 moest ze zwemmen voor haar leven tijdens de oversteek van Turkije naar Griekenland. In 2016 zwom ze op de Olympische Spelen. In 2017 werd ze de jongste UNHCR ambassadeur ooit. Haar verhaal is nu gepubliceerd in het boek Vlinderslag.

Toen de motor van hun bootje tijdens hun vlucht naar Griekenland stilviel, bedachten de 17-jarige Syrische Yusra Mardini en haar zus zich geen moment. Ze sprongen samen met 2 anderen in zee en zwommen drie uur lang in open zee om ervoor te zorgen dat de boot niet zou omslaan. Ze bereikten uiteindelijk het Griekse eiland Lesbos, en hebben daarmee het leven van 20 mensen gered.

Zwemmen op de Olympische Spelen

Yusra’s zwemkunsten vielen op, en ze kwalificeerde zich voor deelname aan het Olympisch vluchtelingenteam tijdens de Olympische Spelen in Rio in 2016. Ze traint momenteel 15 keer per week in haar nieuwe thuisstad Berlijn, omdat ze zich wil kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Jongste UNHCR ambassadeur ooit

Bovenop haar intensieve trainingsschema, maakt ze ook nog tijd vrij om te pleiten voor vluchtelingenrechten als jongste UNHCR ambassadeur ooit. Yusra weet waarover ze het heeft: “Voor ons was de keuze, of je vlucht en misschien ga je dood onderweg, of je blijft en je gaat elke dag dood.”

Samen met UNHCR, is Yusra vastbesloten om zich in te zetten voor vluchtelingen wereldwijd. Door haar eigen inspirerende verhaal te vertellen, is ze een voorbeeld voor het doorzettingsvermogen en veerkracht van mensen op de vlucht.

Haar verhaal is te lezen in Vlinderslag, het boek dat op 13 september 2018 in het Nederlands is uitgebracht. Een film over haar verhaal staat gepland voor 2019.