Bedankt voor je steun in 2018

Mede door jouw steun, konden we afgelopen jaar miljoenen vluchtelingen in veiligheid brengen en helpen. Je hulp was onmisbaar, dankjewel.

Eindelijk veilig

We verwelkomen vluchtelingen na hun lange, gevaarlijke reis. Onze zorgzame collega’s geven hen onderdak, gezondheidszorg, eten en drinken.

We luisteren naar hen als zij vertellen over hun angstige belevenissen. We vieren de eerste schooldag van hun kind als het voor eerst in maanden weer naar school gaat met hen mee. Als donateur, ben je met al deze momenten bij ons.

Daarom hebben wij voor jou een speciaal bedankje gemaakt. Bekijk de video hieronder.

Extra zorg

Bijna 80 miljoen mensen hadden afgelopen jaar de zorg van UNHCR nodig, een afschuwelijk record. Door tijdige financiële steun konden we snel reageren. Hierbij een paar voorbeelden uit het afgelopen jaar:

 Rohingya vluchtelingen konden we voorzien van een stevig onderkomen als bescherming tegen de regen in de regentijd. We deelden 91.000 pakketten uit met hierin bamboepalen, zeil, touwen en zandzakken. Daarnaast nog eens bijna 85.000 kits om tenten bestendig te maken tegen storm.

✔ Ongeveer  80.000 mensen werden dakloos door een aardbeving en tsunami in Indonesië. UNHCR hielp met tenten, slaapmatten, solarlampen en muskietennetten.

Jemenieten konden we extra helpen aan onderdak en hulp door het bouwen van bijna 5.000 speciale eco-hutten die bescherming bieden tegen extreme hitte, stof en kou.

✔ We konden 750.000 mensen die in Syrië zelf gevlucht waren, helpen met het terugkeren naar hun eigen woonplaats.

Lees meer over Wat we doen en onze Noodhulp.

Vluchtelingenpact

Ook is er deze maand het wereldwijde Vluchtelingenpact (Global Compact on Refugees) aangenomen. Dit hadden we niet kunnen doen zonder de 11.805 steunbetuigingen die we vanuit Nederland hebben ontvangen. Dankjewel!

Het Vluchtelingenpact focust op de rechten van vluchtelingen en de plichten voor de landen die ze opvangen. Het Vluchtelingenpact gaat verder op deze principes, en gaat uit van een internationale samenwerking waarin de vluchtelingen eerlijker worden verdeeld over de landen, en de opvanglanden op meer steun kunnen rekenen.

Daarnaast wil het Vluchtelingenpact vier doelen bereiken:

✔  Verminderen van de druk op de landen die de meeste vluchtelingen opvangen;

✔  Stimuleren van zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van vluchtelingen;

✔  Verbeteren van hervestigingsmogelijkheden en legale en veilige manieren om bescherming te krijgen;

✔  Verbeteren van de levensomstandigheden in landen van herkomst, zodat vluchtelingen veilig kunnen terugkeren.

We willen jou nogmaals bedanken voor jouw steun in 2018. Mede door jouw steun, konden we afgelopen jaar miljoenen vluchtelingen in veiligheid brengen en helpen. Je hulp was onmisbaar. Together we stand with refugees. Dankjewel!