Eerste groep vluchtelingen geëvacueerd uit nieuw vertrekcentrum Libië

133 vluchtelingen zijn op 6 december geëvacueerd vanuit Libië naar Niger. Ze zijn eerst opgevangen in het nieuwe opvang- en vertrekcentrum in Tripoli, dat op dinsdag 4 december is geopend. Het opvang- en vertrekcentrum is een nieuw soort opvang in Libië, en biedt een essentieel alternatief voor detentie.

evacuatie Libië

Vluchtelingen komen aan in het nieuwe opvang- en vertrekcentrum in Tripoli, Libië. © UNHCR/Farah Harwida

 

De meeste vluchtelingen, waaronder 81 vrouwen en kinderen, waren gedetineerd in Libië. Nadat de onderhandelingen over hun vrijlating waren geslaagd, zijn de vluchtelingen opgevangen in het opvang- en vertrekcentrum in Tripoli, totdat de evacuaties geregeld waren.

Het opvang- en vertrekcentrum is een nieuw soort opvang in Libië, en is bedoeld op kwetsbare vluchtelingen in een veilige omgeving op te vangen, terwijl we naar oplossingen zoals hervestiging, gezinshereniging, evacuatie naar noodvoorzieningen in andere landen, terugkeer naar een land waar eerder asiel is gekregen of vrijwillige terugkeer zoeken.

“Dit centrum kan levens redden”

“Het openen van dit centrum, in zeer moeilijke omstandigheden, kan levens redden. Het biedt direct bescherming en veiligheid voor kwetsbare vluchtelingen die onmiddellijk geëvacueerd moeten worden, en biedt een alternatief voor de detentie van honderden vluchtelingen die vastzitten in Libië”, zei VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi.

Het centrum wordt beheerd door het Libische Ministerie van Binnenlandse Zaken, UNHCR en UNHCR’s partner LibAid. Dit initiatief is een van de maatregelen die nodig is om vluchtelingen en migranten een alternatief te geven voor de levensgevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee.

Een essentieel alternatief voor detentie

Naar schatting 4.900 vluchtelingen en migranten zitten in detentiecentra in Libië, waarvan 3.600 mensen internationale bescherming nodig hebben. Dit opvang- en vertrekcentrum biedt een essentieel alternatief voor de detentie van kwetsbare personen.

Het centrum wordt gesteund door de EU en andere donoren, en heeft een opvangcapaciteit van 1.000 mensen. In het centrum bieden UNHCR en partners noodhulp zoals onderdak, voedsel, medische zorg en psychologische zorg. Er zijn speciale kindvriendelijke ruimtes en medewerkers die getraind zijn om ervoor te zorgen dat vluchtelingen en asielzoekers de zorg krijgen die ze nodig hebben.