Opnieuw duizenden mensen op de vlucht door gevechten in noordoosten van Syrië

UNHCR maakt zich grote zorgen over de toename van burgerslachtoffers en ontheemden in het noordoosten van Syrië. Het toegenomen aantal mensen op de vlucht komt waarschijnlijk door het opnieuw opgelaaide geweld rondom de Hajin-enclave.


Een Syrische man en twee kinderen in het Al Hol-kamp in Syrië. Ze wachten op dekzeilen en andere hulp van UNHCR . © UNHCR / Hisham Arafat

 

In de afgelopen zes maanden sloegen ruim 25.000 mensen op de vlucht voor gevechten en luchtaanvallen in de enclave. Geschat wordt dat 2.000 mensen in het gebied zijn achtergebleven.

UNHCR maakt zich ook zorgen over de ruimte die mensen krijgen om het conflictgebied te ontvluchten. Recent gearriveerde ontheemden in kamp Al Hol verklaarden dat het hen erg lastig werd gemaakt. De VN-vluchtelingenorganisatie roept alle partijen in het gebied op om mensen de gelegenheid te bieden om veilig het gebied te verlaten.

´Veel van de mensen zijn uitgeput. Sommigen hebben meer dan vier nachten doorgebracht in de open woestijn, in zware regen en koud weer.´

De afgelopen vijf weken zijn in het Al Hol-kamp meer dan 8.500 personen aangekomen. Vooral vrouwen, kinderen en ouderen hebben het zwaar. “Veel van de mensen zijn uitgeput. Ze zijn te voet gevlucht. Sommigen hebben meer dan vier nachten doorgebracht in de open woestijn, in zware regen en koud weer. Ze hebben nauwelijks bezittingen, voedsel of water,” vertelt Eveline Meltzer, woordvoerder van UNHCR.

De gevaarlijke, moeilijke reis en de omstandigheden in de enclave hebben naar verluidt geleid tot de dood van zes kinderen – allemaal onder de 12 maanden.  Meltzer: “Ja, verschrikkelijk. Ze zijn gestorven vlak na hun aankomst in Al Hol. Ze waren te verzwakt om te overleven.”

Prioriteiten

Het UNHCR-team in Al Hol is de afgelopen dagen uitgebreid. De focus in de hulpverlening ligt op het behandelen van wonden, geamputeerde ledematen en bevriezingen. Andere veelvoorkomende zorgen zijn acute luchtweginfecties, verkoudheid en griep. “Mensen zijn verward, uitgeput en overstuur, niet in de laatste plaats vanwege het achterlaten van familieleden,” licht Meltzer toe.

Andere hulp ter plekke bestaat uit het uitdelen van tenten en hulpgoederen. Ook worden nieuwe opvangplekken klaargemaakt, omdat de verwachting is dat het aantal mensen dat naar Al Hol komt, verder zal toenemen.

Winterweer

De toename van het aantal ontheemden in deze regio komt op een moment dat teams van UNHCR al druk in de weer waren om de al opgevangen mensen te voorzien van extra winterhulp. Afgelopen dagen zorgde storm Norma voor extra problemen. Regen, sneeuw en stormen hebben veel schade aangericht in het gebied. Er wordt hard gewerkt om kampen te repareren en te voorzien van droge spullen.

Door het nog altijd groeiende aantal vluchtelingen wereldwijd, kampt UNHCR met een groot tekort aan financiering. Steun onze hulpverlening met een gift. Dan kunnen we ook nieuwe families opvangen en hen levensreddende hulp bieden.