Weer twee schepen verongelukt op Middellandse Zee

UNHCR is geschokt over de vermissing van naar schatting 170 vluchtelingen en migranten na schipbreuk van twee schepen in het westelijke deel van de Middellandse Zee. Volgens eerste meldingen zijn 53 mensen verdronken in de Alboran Zee.

Een passerende vissersboot heeft een overlevende kunnen redden, nadat deze persoon 24 uur in zee had geleden. Deze persoon wordt behandeld in een Marokkaans ziekenhuis.

Spaanse en Marokkaanse boten hebben enkele dagen de Middellandse Zee afgezocht naar schepen en overlevenden maar helaas zonder resultaat. De Italiaanse marine meldde ook nog een verongelukt schip uit Libië in het centrale deel van de Middellandse Zee. Drie overlevenden zijn meegenomen naar het eiland Lampedusa. De overige 117 mensen die volgens ooggetuigen aan boord waren, zijn vermist.

“We kunnen niet langer onze ogen sluiten voor deze tragedie op de Middellandse Zee,” aldus Fillipo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.

“We kunnen niet langer onze ogen sluiten voor deze tragedie op de Middellandse Zee,” aldus Fillipo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. “Er sterven zoveel mensen op de drempel van Europa. We moeten echt alles doen wat in onze macht ligt om mensenlevens te redden.”

Veiligere manieren

In 2018 verdronken 2.262 mensen in de Middellandse Zee omdat ze trachtten Europa te bereiken. UNHCR is bang dat sommige landen reddingsoperaties van NGO’s in de weg staan en vraagt deze landen om die belemmeringen onmiddellijk op te heffen.

Aan de andere kant is het belangrijk dat vluchtelingen en migranten niet langer deze gevaarlijke oversteek maken. Mensen op de vlucht voor oorlog of vervolging zien vaak geen andere mogelijkheid dan kiezen voor smokkelaars en mensenhandelaars. Daarom moeten voor deze groep mensen veiligere en wettelijke manieren komen om toegang te krijgen tot de asielprocedure in Europa.

Lees over onze hulp aan vluchtelingen in het Middellandse Zeegebied.