Duizenden mensen ontvluchten Zuid-Soedan door nieuw geweld

Afgelopen dagen zijn naar schatting 5.000 mensen de grens met Democratische Republiek Congo over gevlucht om te ontsnappen aan nieuwe gevechten. De gevechten vinden plaats in de staat Central Equatoria, in het zuiden van het land, en zijn ook gericht op burgers.

De vluchtelingen zijn allemaal te voet gekomen. Ze zoeken onderdak en veiligheid in grensdorpen in het noordoosten van de Congolese provincie Ituri. Ze verblijven in kerken, schoolgebouwen, verlaten huizen of slapen in de open lucht. Hulp ontvangen ze van dorpelingen. Het ontbreekt er echter aan een medische post.

Eten en drinken

Naast de groep mensen die in Congo is aangekomen, zijn in Zuid-Soedan zelf ook nog eens 8.000 mensen op de vlucht geslagen. Een grote groep verblijft nu in het buitengebied van de plaats Yei. De vechtende partijen hebben hulporganisaties verboden de ontheemden te bezoeken en te helpen. Daarom vangt ook hier de lokale bevolking de mensen op en helpt ze aan eten en drinken.

De vluchtelingen die in Congo arriveren zijn veelal vrouwen, kinderen en ouderen. Ze zijn uitgeput en hebben honger en dorst. Een aantal van hen lijdt aan malaria of een andere ziekte. Bijna allemaal zijn ze getraumatiseerd door wat ze hebben gezien en meegemaakt. Allemaal vertellen ze over gewapende mannen die burgers vermoordden en verkrachtten en hun dorpen plunderden.

Meer geld nodig

De Congolese autoriteiten stimuleren de vluchtelingen meer landinwaarts te trekken zodat ze bereikbaar zijn voor hulp. UNHCR heeft extra hulpverleners naar het gebied gezonden om de mensen als vluchteling te registreren en waar mogelijk te verplaatsen naar een ander, beter bereikbaar gebied. Dat kan echter alleen als er meer geld beschikbaar komt waarmee een al bestaand kamp Biringi uitgebreid kan worden.

Dit meer zuidelijk gelegen kamp vangt momenteel al meer dan 6.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen op die als gevolg van eerder geweld de grens over zijn gevlucht. De capaciteit van het kamp kan alleen met extra fondsen worden uitgebreid, zodat ook de nieuwe vluchtelingen onderdak, water, eten, sanitaire voorzieningen en medische zorg krijgen.

Veilige doorgang

Door het conflict in Zuid-Soedan zijn sinds 2013 meer dan 2,2 miljoen mensen op de vlucht geslagen. UNHCR roept alle partijen opnieuw op om de mensen die het gebied willen verlaten een veilig doorgang te bieden.

Lees ons South-Sudan Regional Refugees Response Plan.