In de rij voor een gratis maaltijd op de grens met Colombia

Duizenden Venezolanen staan iedere dag in de rij voor gaarkeuken aan de Colombiaanse grens. De keuken die gerund wordt door Colombiaanse en Venezolaanse vrijwilligers deelt gratis maaltijden uit. Voor veel van de mensen is dit de enige maaltijd van de dag.

Het buurtcentrum waar gratis eten wordt uitgedeeld, wordt ondersteund door UNHCR. Dagelijks delen de vrijwilligers tussen de 5.000 en 6.000 maaltijden uit. Irene is een van de vrijwilligers uit Venezuela: “Ik maak iedere dag samen met mijn collega’s de salades,” vertelt ze. “En als alles is uitgedeeld, help ik mee met alles weer opruimen en schoonmaken.”

Solidair

Het buurtcentrum biedt inmiddels ook basis gezondheidszorg, juridische hulp en culturele activiteiten. “Dit is echt een fantastisch voorbeeld hoe de mensen zelf reageren op de situatie,” zegt Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. “Ze zijn solidair met hun medemens. Ze helpen hun broeders en zusters die het enorm zwaar hebben. Het is hartverwarmend om dat te zien.”

Irene heeft hier een tweede familie gevonden. “Als alles klaar is, drinken we samen nog wat koffie. Aan het einde van de dag gaan we allemaal naar ons eigen huis en de volgende ochtend maken we samen weer nieuwe maaltijden.”

Bescherming

Meer dan drie miljoen mensen hebben de afgelopen jaren Venezuela verlaten. Ze zoeken veiligheid, een plek waar ze een nieuw bestaan kunnen opbouwen, waar ze kunnen rondkomen, medische zorg kunnen krijgen en kunnen eten. UNHCR zet zich in om deze mensen te beschermen. Veel van hen hebben geen goede papieren, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor uitbuiting, misbruik, geweld, mensenhandel en discriminatie.