UNHCR Speciaal Gezant Angelina Jolie bezoekt Rohingya in Bangladesh

In 2017 sloegen meer dan 700.000 mensen gedwongen op de vlucht vanuit Myanmar naar Bangladesh. Anderhalf jaar later arriveren er elke dag nog steeds vluchtelingen. Niemand weet precies hoeveel slachtoffers er zijn, maar er gaan verhalen van duizenden mannen, vrouwen en kinderen die zijn vermoord. In ieder geval is iedereen getraumatiseerd.

Het gastvrije Bangladesh geeft de Rohingya, een etnische groep voorheen gevestigd in Myanmar, een veilige plek. In het grootste en druk bevolkte vluchtelingenkamp Cox’s Bazar leven meer dan 600.000 mensen. het bijzondere aan de Rohingya is dat de groep niet alleen op de vlucht is; ze zijn ook nog eens staatloos. Hun meest basale recht is hen ontzegd: staatsburger zijn van je geboorteland.

Staatloos burger

De afgelopen dagen bezocht UNHCR Speciaal Gezant Angelina Jolie de Rohingya. “Ik ben diep geraakt door de families die ik ontmoette. Hun hele leven worden ze al vervolgd als staatloos burger. Of zoals ze zelf zeggen: ze worden hun hele leven behandeld als vee.” In een speciaal persmoment bedankte Jolie het gastland. “Ik ben Bangladesh erg dankbaar dat hier de Rohingya vluchtelingen worden erkend,  dat ze documenten krijgen van de overheid en UNHCR. Soms zelfs voor het eerst in hun leven.”

Verantwoordelijkheden

Jolie sprak verder over het recht op terug te keren, en sprak de overheid en autoriteiten in Myanmar aan op hun verantwoordelijkheden. “Het meest tragische aan deze situatie is dat we niet kunnen zeggen dat we gewaarschuwd zijn: dit is het resultaat van vier decennia van vervolging en discriminatie, wat veel te lang niet erkend is.”

Jolie haalde ook aan dat naast deze groep er meer dan 68 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn “We slagen er niet in om samen conflicten te voorkomen. Maar laten we in ieder geval proberen om de onhandelbare menselijke gevolgen ervan te beheersen.”

Meer over de Rohingya>>